Сигурно имате поне един познат, който през десет минути отваря

...
Сигурно имате поне един познат, който през десет минути отваря
Коментари Харесай

Защо непрекъснато проверяваме Facebook-а си?

Сигурно имате най-малко един прочут, който през 10 минути отваря Фейсбук или друга обществена мрежа. А може би самите вие го вършиме. Учени от Калифорнийския университет са изследвали за какво изпитваме такава потребност, написа Science Alert.
Хората имат нужда да бъдат обществени и Фейсбук е актуалният метод тя да бъде задоволена.
Екипът от невроучени открива, че по време на моментите на мъртвило мозъците ни се приготвят да се обвържат обществено с други, жадуват за идващия like, пост или известие в обществената мрежа. „ Мозъкът разполага с една основна система, която обича да ни приготвя за това да бъдем обществени в свободното ни време " - изяснява Матю Либерман, началник на плана. – Социалната природа на мозъците ни е биологично основана.
След като изследват мозъчната интензивност на 21 доброволци посредством функционална магнитно-резонансна томография, учените откриват връзка сред мозъчната интензивност по време на отмора и в миг, в който следят фотоси, които ги карат да се замислят за страстите на други хора. Цялата тази интензивност изчезва в мига, в който доброволците са подканени да се концентрират върху математически проблеми или други сходни занимания.
Оказва се, че когато си почиваме, мозъкът ни ни задейства дорсомедиалния префронтален кортекс, с цел да ни приготви за обществени контакти. Последвалите интеракции са по-бързи и по-плавни, тъй като към този момент сме подготвени за тях.
Либерман назовава дорсомедиалния префронтален кортекс „ изпълнителният шеф на обществения мозък “. Този район е деен и в моментите, в които сънуваме. Явно Фейсбук е основана по този начин, че да пасне на естествения темп на мозъка. Затова не е чудно, че над 2,3 милиарда души по света употребяват обществената мрежа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР