Сигналите, написани“ с елементи от ранната вселена, са разкрили най-старото

...
Сигналите, написани“ с елементи от ранната вселена, са разкрили най-старото
Коментари Харесай

Две от най-старите галактики са се слели веднага след Големия взрив

Сигналите, „ написани “ с детайли от ранната галактика, са разкрили най-старото познато обединение сред две галактики, което се случва по-малко от един милиард години след Големия гърмеж.

Изследователите неотдавна използваха телескопа АЛМА (Atacama Large Millimeter Array) в Чили, с цел да търсят радиоизлъчвания от далечна, само че доста ярка вселена, образуваща звезди, известна като B14-65666, ситуирана на към 13 милиарда светлинни години от Земята.

Предишни наблюдения в ултравиолетовия набор от галактическия телескоп Хъбъл дадоха съображение да се има вяра, че галактиката съдържа два „ кичура “ от звезди, североизточен „ Клъмп А “ и югозападен – „ Клъмп Б “.

Нови наблюдения с потребление на високочувствителния радиотелескоп ALMA, са разпознали три отличителни сигнатури във всяка от двете групи: на въглерод, на О2 и на прахуляк. (Трите източника създават отличителни сигнали в радиовълните.) Такива сигнали в никакъв случай не са били открити в тази остаряла галактика; Разликите сред тези сигнали споделят на учените, че двойните клъстери на В14-65666 съставляват две галактики, които са се слели преди Вселената да е била на милиард години, оповестиха откривателите в ново изследване.

Разположен в пустинята Атакама в Чили, радиотелескопът ALMA употребява 66 наземни антени за разкриване на някои от най-студените и отдалечени обекти на Вселената, сканирайки небето с „ око “, което е 10 пъти по-силно от Хъбъл, съгласно Европейската галактическа организация.

Наблюденията на ALMA на B14-65666 разкриват сигнали, които са невидими за Хъбъл. Въпреки, че създателите на проучването са разкрили прахуляк, въглерод и О2 в двете космически групи, излъчванията от Клъмп A се движат с друга скорост от същите излъчвания в Клъмп B.

Това допуска съгласно учените, че двете групи са остатъци от две галактики, които са се сблъскали при „ огромно обединение “, което към момента е в ход. Това прави B14-65666 най-стария прочут образец за космически конфликт, пишат учените.

Те също по този начин означават, че високите температури на праха и яркостта на B14-65666 евентуално са резултат от мощна ултравиолетова радиация, породена от извънредно интензивно формиране на звезди. Галактиката е към 100 пъти по-активна от Млечния път, макар че Млечният път е по-голяма вселена с към 90%, оповестяват откривателите.

Това дава още едно доказателство, че тази вселена се е образувала от конфликт, защото галактическите сливания нормално провокират бурни раждания на звезди от нарасналата компресия на газ заради въздействието, означават в изследването.

„ С богати данни от ALMA и HST [космическия телескоп Хъбъл], в комбиниране с модернизиран разбор на данни, можем да подредим пъзела, с цел да покажем, че B14-65666 е двойка сливащи се галактики от най-ранната ера на Вселената “ споделя Такуя Хашимото, от Японското общество за поощряване на науката и Университета Васеда в Токио.

Количеството и качеството на данните от B14-65666 го вършат добър претендент за по-нататъшно изследване, имат вяра откривателите. Следващите стъпки могат да включват търсене на химически отпечатъци на молекули на азот и въглероден оксид, с цел да се събере по-подробна картина за това по какъв начин са се образували и еволюирали най-ранните галактики.

Констатациите бяха оповестени в списанието „ Публикации на астрономическото общество на Япония “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР