Сигнали за съмнителни търгове в община Петрич получи bTV. Граждани

...
Сигнали за съмнителни търгове в община Петрич получи bTV. Граждани
Коментари Харесай

Сигнали за съмнителни търгове за терени в община Петрич

Сигнали за съмнителни търгове в община Петрич получи bTV. Граждани настояват, че няколко продадени на търг общински парцела не са били обществено оповестени 14 дни преди датата за наддаване.

Така нямало по какъв начин необятен кръг хора да узнаят и вземат участие в търговете, а парцелите отишли в ръцете на близки до кмета, твърди сигналът. От община Петрич отхвърлят. Случаите се ревизират от прокуратурата.

По закон необявяването на обществен търг най-малко 14 дни преди провеждането му е нарушаване. Декар земя край село Рупите е продаден на търг преди година от община Петрич. Животновъдът Димитър Господинов твърди, че това е станало скрито от жителите на селото, които с подписка са се оповестили срещу продажбата на парцела.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Това е единственото общинско место пред гробищния парк на селото. Въпреки тези подписки на над 250 индивида се продаде местото на господин от Карналово Това е за да се възползва един общински консултант от село Рупите, живее в Петрич - Светослав Шарков. Аз инцидентно се прибирах от борсата тука, видях с очите си този общински консултант и един негов другар от село Рупите, слагаха колчета, заграждаха местото – обрисуваха го “, споделя животновъдът Димитър Господинов.
Снимка: btvnovinite.bg
За bTV общинският консултант Светослав Шарков сподели, че няма общо с парцела, а единствено е разглеждал мястото. Сега на уеб страницата на Община Петрич виждаме публикация за извършения търг със заповед на кмета, а под нея написа " дата на издание 01.06.2020 ".

Самият търг се е състоял на 23 юни. Така наподобява, че обявата е оповестена над 14 дни авансово и законът е спазен - жителите са имали време да видят, че се продава и да заявят присъединяване на търга.
Снимка: btvnovinite.bg
Редовният участник на търгове в града Крум Танев обаче ни демонстрира видеоклип, сниман на 01.07.2020 г.–т.е. няколко дни след посочената дата на търга. На него се вижда, че тогава на уеб страницата в раздел " Търгове и състезания " липсва публикация и всякаква информация към парцела до Рупите. Той е бил продаден скрито, а обявата му с дата 1 юни. е качена по-късно в уеб страницата, твърди Танев.

„ На 35-та секунда проличава, че на въпросната дата 01.06 не е оповестена такава заповед на кмета на община Петрич. След това попада и ни се удостоверяват подозренията, че тя е била оповестена постфактум, е качена ", споделя Танев.
Снимка: btvnovinite.bg Кметът на община Петрич Димитър Бръчков отхвърля да даде изявление и ни трансферира към ръководителя на отдел „ Общинска благосъстоятелност “ в Петрич Соня Костадинова.

„ Не, съгласно мен не е допустимо, само че не мога да бъда съответна, точна и ясна. С публикуването на обявата се занимава специфичен специалист, който има достъп до софтуера, ние единствено изпращаме информацията до него и той има достъп до софтуера на уеб страницата на общината “, споделя Костадинова и добавя, че не позволява такова нещо да е допустимо.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Клипът е достоверен, той е сниман с този телефон, аз съм го показал ясно в самите тъжби и декларирам подготвеност пред прокуратурата да бъде снет по надлежния ред и да бъде потвърдено, че той не е манипулиран и че е сниман в датата, която я написа в самите елементи на видеоклипа “, споделя обаче Крум Танев

Прокуратурата е приела сигнала по случая, само че към този момент от там няма формирано следствие.
Снимка: btvnovinite.bg
На равнище предварителна прокурорска инспекция е различен сигнал за търг в Петрич. Разпечатка от е-поща на шефа на " Общинска благосъстоятелност " е изтекла от неизвестен чиновник на общината. В нея виждаме по какъв начин общинският специалист Костадинова изпраща инструкции до администрацията да разгласи търг за парцел със задна дата от 13 дни преди тази на имейла. Т.е. на дата 19.11.2018 тя написа " да бъде оповестена на 6.11.2018 ".
Снимка: btvnovinite.bg
„ Поради мое неявяване аз не можах да разглася заповедта на кмета за разкриване на процедурата. Когато се към този момент връщам на работа, откривам, че към този момент закъснявам с тези 14 дни, просто изпратих заповедта да бъде изпратена с дата 06.11. Колегата ми изясни, че не може да се афишира със задна дата и да се качват заповеди и обявления с по-предна дата обратно “, разяснява проблема Костадинова.

По думите ѝ тя е издала „ нова заповед на кмета с нова дата, ново съобщение, спазен период “.

На уеб страницата на община Петрич обаче не откриваме парцела под номера, посочен в пощата на Костадинова. Тя ни демонстрира заповед за търг от 21 ноември 2018 година, която обаче се отнася за парцел със напълно друг идентификатор. И изяснява, че е станало някакво комплициране с номерата. Уверява ни, че общината е изрядна и цитира отчет на Агенция „ Държавна финансова ревизия “, която не е разкрила нарушавания в търговете

По трети сигнал за операция с търг спецпрокурорите са образували досъдебно произвеждане. Той е за други четири декара покрай Рупите, които Димитър Господинов и негова близка са желали да наемат. На търг за наема му са взели участие и съпартиецът на кмета Нано Рушанов със брачната половинка му. С наддаване Рушанови качват цената от малко над 60 лева до цели 10 000 лева годишно. Господинов се отхвърля и те печелят парцела.

„ За да него взема аз. Аз 10 000 лева не мога да давам за наем за четири декара и да виждам животни “, споделя Господинов.

Месеци по-късно излиза наяве, че спечелилите не подписали контракта за наем с общината и тя провела нов търг, без Господинов да разбере. Рушанови взели участие и спечелили наема, на цена, хилядократно по-ниска - 76 лева годишно.

Главният специалист " Общинска благосъстоятелност " - Петрич Соня Костадинова удостоверява, че спечелилите първият и вторият търг за четирите декара са от едно семейство.

За bTV спечелилият Нано Рушанов твърди, че няма нарушавания по случая. Прокуратурата обаче ревизира дали вторият търг на земята не е бил извършен особено за него, без да бъде съответно и навременно оповестен в уеб страницата на Община Петрич. В него е взел участие и различен претендент, непосредствен съселянин и комшия на спечелилите Рушанови, който още първоначално се отказал да наддава.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР