Сигнали за мъртва риба в язовир Студен кладенец край Кърджали

...
Сигнали за мъртва риба в язовир Студен кладенец край Кърджали
Коментари Харесай

Сигнали за мъртва риба в язовир Студен кладенец край Кърджали

Сигнали за мъртва риба в язовир " Студен бунар " край Кърджали подвигнаха на крайник институциите. Мъртвата риба е откривана на разнообразни места, а към този момент повече от месец няма отговор какво убива рибата в третия по величина язовир у нас.

Преди ден регионалният шеф на Кърджали Даниел Делчев моли към другите държавни органи незабавно да вземат ограничения за намиране на аргументите. Търсят ги екоинспекцията в Хасково, Басейнова дирекция – Пловдив и Агенцията по храните.

Болест или свръх популация е евентуалната причина за измирането на рибата. Според риболовците умира каракудата, която е най-издръжливата риба. Намират я на разнообразни места и се чудят дали да употребяват риба от язовира.

Направени са над 16 проби, тествани са всички предприятия, които заустват, разяснява шефът на РИОСВ-Хасково инж. Наталия Пачеманова, която дружно с регионалния шеф на Кърджали Даниел Делчев беше край село Широко поле, откъдето са най-многото постъпили сигнали.

Изследванията на водата не престават, " Студен бунар " е част от каскадата " Долна Арда ", няма подобен проблем в язовир " Ивайловград ", разяснява регионалният шеф на Кърджали Даниел Делчев.

Той сподели, че чака всички резултати и в случай че е належащо ще свика междуведомствената комисия, която да търси решение.

Очаква се до понеделник да са подготвени пробите на Агенцията по храните, които са за тежки метали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР