Сигнали на граждани до националния омбудсман Диана Ковачева говорят за

...
Сигнали на граждани до националния омбудсман Диана Ковачева говорят за
Коментари Харесай

За най-малко подадена енергия Топлофикация София иска най-много пари

Сигнали на жители до националния омбудсман Диана Ковачева приказват за фактурирани доста по-високи сметки за април месец в съпоставяне със зимните месеци декември 2022 и януари 2023 година

Затова и омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на енергетиката Росен Христов и ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, в която желае изключителна инспекция на " Топлофикация София " ЕАД поради голословно високите сметки за парно, получени от столичани с планирано ползване през м. април.

Ковачева обръща внимание, че " Топлофикация София " е разгласила на уеб страницата си на 9 май 2023 година данни за размера на създадената и подадена топлинна сила за м. април 2023 година Данните демонстрират, че количеството създадена топлинна сила за м. април т.г., в размер на 353 370 MWh, е най-ниското количество от началото на годината до момента . За съпоставяне, данните за м. януари 2023 година демонстрират създадени 551 838 MWh, за м. февруари 2023 година - 528 684 MWh, за м. март - 440 128 MWh.

При тези данни е напълно разбираемо упованието на всички битови клиенти на столичната топлофикация - прогнозните сметки за м. април да бъдат най-ниските от началото на годината.

Гражданите желаят по-ефективен надзор от страна на способените държавни институции, за определяне на аргументите за образуването на ненадейно високите сметки, и ако бъдат открити неточности или нарушавания - те да бъдат поправени, декларира омбудсманът.

Въпреки че Диана Ковачева регистрира по-дългия интервал , в който е подавано парно поради ниските температури тази година, както и доста по-високите цени на топлинната сила за битовите клиенти в столицата в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, тя обръща внимание на това, че потребителите нямат опция сами да извършат инспекция дали топлофикационното сдружение извършва всички свои отговорности по отношение на вярното установяване на термохидравличните режими за реализиране на минимални разноски при производството и преноса на топлинна сила до сградните съоръжения, както и по отношение на температурните режими, техническото положение, настройката и ръководството на абонатните станции, които обезпечават централното топлоснабдяване на съответните здания - етажна благосъстоятелност, написа омбудсманът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР