Сигналът на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор

...
Сигналът на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор
Коментари Харесай

Явор Нотев: Сигналът на Рашков няма да доведе до дело срещу Иван Гешев

" Сигналът на служебния вътрешен министър Бойко Рашков против основния прокурор Иван Гешев, който стигна до Специализираната прокуратура, е с предупреден край. Мисля, че този сигнал няма да стигне до дело против основния прокурор ", предвижда юрист Явор Нотев в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него не е инцидентно това, че Рашков изпрати сигнала не до Спецпрокуратурата, а до Националната следствена работа.

" Целта евентуално е била сигналът да премине през една спирка, на която да се разяснява, по-късно да се пренасочи и да провокира реакцията на обществото. Във всичко това проличава стремежът да се откри публичен отзив от подхванатите дейности на служебния министър и печелене на социална благосклонност към тази идея - " Главният прокурор би трябвало да бъде неотложно отхвърлен от неговия пост ", разяснява юристът.

Той предизвести, че с сходни дейности има риск от подронване на държавността и престижа не на самия човек Иван Гешев, а на институцията, която съставлява.

" Всеки от предходните основни прокурори, и Никола Филчев, и Борис Велчев имаше своя почерк и критици. Прокуратурата просъществува през тези години. Нямаме право да кажем, че сегашната физиономия на прокуратурата не ни харесва и ще я сменим ", безапелационен беше Нотев пред Bulgaria ON AIR.

Юристът е уверен, че казусът с политическата взаимозависимост няма да бъде решен единствено със промяната на една фигура като основния прокурор.

" Много деликатно би трябвало да се подходи към една цялостна промяна, в случай че тя е нужна. Веднъж към този момент се мина през тематиката за прокурор, който да управлява основния прокурор и се зададе въпроса " Кой ще управлява контролиращия ", означи гостът в студиото.

Той е уверен, че правосъдната система може да действа добре и след закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

" Правната система е съществувала дълго и без профилирано правосъдие. Създаването му буди подозрение за ексклузивен съд, което опонира на Конституцията. Биха могли да се преструктурират другите съдилища и да гледат тези каузи, които са сега в Спецсъда ", разяснява Нотев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР