Сие Кингшуай бил само на 3 месеца, когато майка му

...
Сие Кингшуай бил само на 3 месеца, когато майка му
Коментари Харесай

Майка намери след 25 години отвлечения си син, който бил продаден

Сие Кингшуай бил единствено на 3 месеца, когато майка му го оставила да спи в дома им, с цел да отиде до близкия магазин. Щом се върнала обаче, разкрила вратата на жилището отключена, а детската люлка празна. Майката споделя, че когато излязла, забелязала двама съмнителни мъже, на които не обърнала внимание.

 
През миналия четвърт век тя и нейният брачен партньор и за момент не стопират да търсят изчезналото дете. С помощта на своите другари и локалните управляващи двамата търсят момчето в голям брой градове и провинции, в това число Пекин, Тиендзин и Хенан. Това коства на родителите всичките им спестявания, като даже оферират парична награда от 1 милион юана (140 000 щатски долара) за всеки, който може да им помогне да открият сина си.

Докато най-накрая откриват сина си, към този момент 25-годишен. Благодарение на изкуствения разсъдък. Базирана в Пекин компания е създала програмата, която основава изображения на база логаритъм за съпоставяне на разположение сред възрастта и родството. Те употребяват фотоси на родителите и по-големия брат на Сие, с цел да генерират неговия сегашен облик. Снимката незабавно е предадена на полицията, която стартира да следи за лице с сходен външен тип. И в края на ноември фактически го засичат, а самоличността му е потвърдена с ДНК разбор.

 
Оказва се, че като бебе Сие е бил продаден от двамата си похитители на бездетно семейство. Единият от мъжете, които са взели участие в отвличането, към този момент е мъртвец, само че полицията е издирила и арестувала другия.

В обществените мрежи от компанията обявиха, че Сие е четвъртото дете, намерено с програмата за последните 6 месеца.

“Надяваме се да помогнем на обществото и хората да вземат решение настоящи проблеми благодарение на изкуствения разсъдък, с цел да създадем света едно по-добро място ”, споделят още от компанията.

 

Зачестилите случаи на отвлечени и изчезнали деца през последните години принуждават управляващите в Китай да си сътрудничат с компании, разработващи изкуствения разсъдък, като им разрешават да се възползват от полицейските бази данни

Според Джейсън Лиу, експерт по роботика от Шанхай, самата технология е елементарна и съществува от няколко години.

“Единственият ѝ минус е, че не разполага с база данни, само че в случай че употребява тази на полицията, не би трябвало да има проблем ”, споделя той.

Новината за Сие и неговото завръщане след цели 25 години провокира трескава полемика в обществените мрежи. Докато огромна част от коментиращите се поинтересуваха дали технологията може да помогне на самите тях да открият изчезнали родственици, други сложиха под въпрос потреблението на изкуствен интелект, като подчертаха заплахата от нарушаването на неприкосновеността на персоналния живот.

Сред специалистите, предизвестили за етичните и правните въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани, е Зенг Ляоюан - доцент в Китайския университет за електронни науки и технологии.



“Честото и всеобщо потребление на лицевото различаване е обвързвано освен с механически провокации, само че и с сензитивна информация като генетиката. В случая на Сие не е ясно дали компанията е употребила единствено фотоси, с цел да откри съвпадане, или е употребила и данни от полицията по отношение на персоналната еднаквост ”, споделя той.

Според доценто в други страни съществуват малко компании, които популяризират потреблението на изкуствения разсъдък за свързване на хора с родственици, тъкмо заради въпроса за неприкосновеността на персоналния живот, написа 24 часа.

“Не бива да се употребяват такива принадлежности без авансово да бъдат разгледани етичните и правните аспекти, както и тези, свързани с  поверителността.

Ако го погледнем от по-широко равнище, когато имаме такива механически благоприятни условия, дали това е добър инструмент за обществото? Можем ли да се уверим, че ще се употребява по добър метод ”, акцентира още Зенг.

 

По думите на множеството хора в Китай обаче технологията с изкуствен интелект ще помогне в битката с трафика на деца, а отвлечените ще се срещнат с биологичните си родители още веднъж.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР