Швейцарците одобриха днес с малко мнозинство забраната за скриване на

...
Швейцарците одобриха днес с малко мнозинство забраната за скриване на
Коментари Харесай

Швейцария забрани скриване на лицето

Швейцарците утвърдиха през днешния ден с малко болшинство възбраната за скриване на лицето – сигнал против радикалния ислям съгласно нейните поддръжници, ксенофобска и сексистка самодейност съгласно останалите, съобщи Франс прес.

Текстът, в началото препоръчан от дясната популистка Швейцарската национална партия, получи 51,2%  от гласовете и поддръжка от множеството кантони, съгласно формалните резултати, оповестени от федералното държавно управление.

Инициативата беше подкрепена също по този начин от феминистките и от част от гласоподавателите на светската левица. „ Радваме се. Не желаеме в страната ни да има коренен ислям ”, сподели ръководителят на Швейцарската национална партия Марко Киеза в ефира на телевизия „ Блик ”.

В текста не се загатват нито бурка – платнено було за главата и част от лицето, като очите са скрити зад мрежеста тъкан, нито никаб – платнено було върху цялото тяло и лицето с стеснен процеп за очите, само че плакатите за акцията не оставиха никакво подозрение за обекта на референдума.

„ В Швейцария нашата традиция е лицето да е намерено. Това е белег на нашите съществени свободи ”, сподели преди гласуването Валтер Вобман – ръководител на комисията за референдума и член на Народното събрание от Швейцарската национална партия. Вобман назова покриването на лицето знак на крайния политически ислям, който става все по-изявен в Европа и няма място в Швейцария.

Централният съвет на мюсюлманите в Швейцария назова вота черен ден за общността, съобщи Ройтерс.

Два швейцарски кантона към този момент имат възбрана на локално ниво за носене на бурка. Гласувайки против носенето на було върху цялото тяло на обществено място, Швейцария се причислява към Франция, Австрия, България, Белгия и Дания, след дълготраен спор, отбелязва Агенция Франс Прес.

Сега ще бъде неразрешено покриването на лицето на публично място, което се отнася и за стачкуващите с качулка, само че са планувани изключения, да вземем за пример при наличие в религиозни храмове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР