Швейцарските федерални прокурори приключиха десетилетно разследване на скандал за пране

...
Швейцарските федерални прокурори приключиха десетилетно разследване на скандал за пране
Коментари Харесай

Швейцария прекрати разследване за руско пране на пари свързано със смъртта на Магнитски през 2009 г.

Швейцарските федерални прокурори завършиха десетилетно следствие на скандал за пране на пари, обвързван със гибелта на съветския юрист Сергей Магнитски през 2009 година в московски затвор, оповестява " Ройтерс ".

Генералната прокуратура - OAG съобщи във вторник, че се отхвърля от своето следствие дали съветските чиновници са измамили данъчните управляващи и са изпрали пари посредством швейцарски банки , както се твърди от капиталовия фонд на предприемача Бил Браудър Hermitage Capital.

" Въз основа на обширните си следствия OAG към този момент може да удостовери, че следствието не е разкрило никакви доказателства , които да оправдаят обвинявания против който и да било в Швейцария ".

Прокуратурата обаче разпореди конфискуването на повече от 4 милиона швейцарски франка (4,4 милиона долара) от в началото замразените 18 милиона франка, защото тези суми могат да бъдат проследени до незаконна активност в Русия , се споделя в известието.

Разследването на OAG се концентрира върху подозрения за пране на пари в Швейцария сред 2008 и 2010 година след машинация, осъществена в Русия в края на 2007 година, която довела до непозволено възобновяване на налози на стойност 230 милиона $. Твърди се, че средствата са прани в Русия, Швейцария и няколко други страни.
 Aмериканският „ Закон Магнитски
Aмериканският „ Закон Магнитски " трови връзките ни, разгласи Путин

Това е доста неприятно. Това, несъмнено, трови нашите връзки

Решението идва на фона на сериозно медийно отразяване на швейцарското следствие , което е предиздвикало OAG да се отбрани като самостоятелен правоприлагащ закон. Един някогашен швейцарски чиновник, забъркан в следствието, е наказан за приемане на дарове от съветски прокурори .

Браудър управлява акция за откриване на корупция и наказване на съветски чиновници , които той упреква за гибелта на своя юрист Магнитски , който бе задържан през 2008 година, откакто разяснява, че съветски чиновници са забъркани в огромни данъчни измами и по-късно почина в московски затвор, след недоволства от малтретиране.

Руските прокурори обявиха, че на собствен ред подозират Браудър като гарант на поредност от убийства, в това число на Магнитски , в поврат, който финансистът отхвърли като неуместно.

OAG съобщи, че събитията към гибелта на Магнитски и политическите последствия не са предмет на швейцарското следствие .

Прокуратурата също по този начин анулира статута на Hermitage Capital като страна по следствието , като съобщи, че не е съумял да откри , че разследваните средства произлизат от закононарушение, осъществено в ущърб на Hermitage Capital .
 Руски съд осъди посмъртно Сергей Магнитски
Руски съд осъди посмъртно Сергей Магнитски

Случаят " Магнитски " обтегна така и така нестабилните отношения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР