Швейцарската федерална прокуратура подозира бившия президент на Световната футболна федерация

...
Швейцарската федерална прокуратура подозира бившия президент на Световната футболна федерация
Коментари Харесай

Подозренията на прокуратурата срещу Блатер и Платини стават още по-големи

Швейцарската федерална прокуратура подозира някогашния президент на Световната футболна федерация (ФИФА) Сеп Блатер и някогашния началник на УЕФА Мишел Платини в машинация по дело за корупция във ФИФА, заяви Асошиейтед прес. Според материалите по откритото по-рано дело някогашните ръководители на международния футбол са обвинени в неприятно ръководство и заграбване на средства, както и в подправяне. Сега следствието е разширено и включва съмнения за машинация.

"През ноември федералната прокуратура осведоми страните, че въз основа на актуалните данни от следствието дава нов ход на производството. Оттогава Блатер и Платини са обвинени в машинация ", се споделя в изказване на прокуратурата.

В Наказателния кодекс на Швейцария измамата за персонална полза се санкционира с санкция или отнемане от независимост до пет години. През есента на 2015 година Швейцарското федерално бюро по правораздаване заведе дело против тогавашния президент на ФИФА Блатер по съмнение за противозаконен трансфер през 2011 година на 2 милиона швейцарски франка на Платини, тогавашен началник на УЕФА. Платини показва фактури за извъндоговорни заплати за работата си като консултант на Блатер по време на първия му президентски мандат (1998-2002). Платини и Блатер отхвърлят виновността си.

Арбитражната камара на Комитета по нравственос на ФИФА на 21 декември 2015-а в профил Блатер и Платини от футбола за осем години. На 24 февруари 2016-а ФИФА понижи периода на глобата на шест години. Блатер и Платини подадоха тъжби до Спортния трибунал (КАС), който понижи наказването на Платини на четири години и отхвърли жалбата на Блатер. Впоследствие французинът оспорва решението в швейцарски федерален съд, само че жалбата му беше отхвърлена.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР