Швейцарската банка Креди сюис (Credit Suisse) беше осъдена днес от

...
Швейцарската банка Креди сюис (Credit Suisse) беше осъдена днес от
Коментари Харесай

Осъдиха най-голямата швейцарска банка за пране на пари на българската мафия

Швейцарската банка " Креди сюис " (Credit Suisse) беше наказана през днешния ден от Федералния углавен съд да заплати санкция от 2 милиона швейцарски франка по процеса за пране на пари на българската мафия, оповестиха швейцарската организация за финансова информация А Ве Пе (AWP) и швейцарската телеграфна организация А Те Ес (ATS).

Един от обвинените е наказан на отнемане от независимост, част от което условно, а трима други получават условни присъди.

Банката е наказана за нарушение на корпоративната отговорност по отношение на пране на пари с утежняващи виновността условия. Наказателният съд я упреква в пропуски както във връзка с наблюдението на банковите връзки с българската мафия, по този начин и при контрола на разпоредбите против прането на пари през интервала от юли 2007 година до декември 2008 година Предходни обстоятелства към 27 юни 2007 година са с изтекла отминалост.

Пропуските на " Креди сюис " са разрешили на незаконната организация да трансферира част от вложените средства. Съдът разпореди да бъдат иззети 12 милиона швейцарски франка, подадени в сметки, свързани с тази организация. Освен това банката ще би трябвало да изплати отплата от 19 милиона швейцарски франка, съответстваща на сумите, които не са могли да бъдат иззети вследствие на нейните пропуски.

Присъдата не е дефинитивна и може да бъде оспорена пред Федералния съд. " Креди сюис " съобщи, че ще апелира решението.

През февруари федералният прокурор Люк Лемгрубер насочи остри обвинявания против " Креди сюис ", изтъквайки, че през 2004 година, когато банката открива връзки с мрежата, нейният необут Евелин Банев към този момент бил със съмнителна известност. Само сред 2005 и 2006 година са били конфискувани 18,8 тона кокаин, оценен на 30 милиона $ на звук, уточни той.

Разследването на българското правораздаване е открило, че мрежата усърдно е подбрала " Креди сюис " и една австрийска банка, посочи прокурорът, написа Българска телеграфна агенция. В тези институции, които имали репутацията, че не управляват произхода на парите, работели българи.

След това обвинителят показа активността на незаконната мрежа в няколко страни - България, Испания, Италия и Румъния - и произнесените присъди.

Банев, против който не са повдигнати обвинявания в Швейцария, бе наказан за наркотрафик в Италия през 2017 година, а по-късно и в България през 2018 година за принадлежност към проведена незаконна група, взела участие в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, само че беше задържан през септември в Украйна. България желае неговата екстрадиция с алена бюлетина от Интерпол.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР