Швейцарската банка Julius Baer е уведомила руски клиенти за предстоящото

...
Швейцарската банка Julius Baer е уведомила руски клиенти за предстоящото
Коментари Харесай

Швейцарска банка закрива сметките на своите руски клиенти

Швейцарската банка Julius Baer е уведомила съветски клиенти за идното закриване на техните сметки и преустановяване на връзките с клиенти не по-късно от 31 декември, написа Forbes, цитирайки копие от писмото на банката.

Банката стартира да изпраща вести на своите клиенти, които непрекъснато обитават в Русия (в оригинала се употребява думата domiciled - демонстрира главното място на пребиваване), вести за идното закриване на сметки. Един от клиентите на банката удостовери достоверността на писмото пред изданието.

„ Поради актуалните условия и изменящите се ограничавания банката към този момент не е в положение да ви предложи подобаващи и всеобхватни услуги за ръководство на активи, които дават отговор на нашите стандарти “, се споделя в писмото на банката.

Бизнес връзките с съветски клиенти ще бъдат прекъснати не по-късно от 31 декември;

контракти за заем, съглашения и контракти - от 30 септември, след което банката ще дава единствено лимитирани услуги.

Банката също изиска от клиентите да дават информация, която може да им помогне да стартират процеса на закриване на сметки и прекачване на пари към други банки, отбелязва Forbes. Изданието изпрати питане до Julius Baer. Официално банката не разгласи закриването на сметки.

През април онлайн изданието RBC, цитирайки двама юристи от Швейцария, които работят с съветски клиенти, както и източник в швейцарския банков бранш, сподели, че швейцарските банки, по-специално UBS и Credit Suisse, са почнали да уведомяват съветски клиенти за допустимо закриване на техните сметки, в случай че заплащат налози в съветския бюджет.

Швейцария, която не е член на Европейски Съюз, по-рано поддържа, макар неутралния си статут, глобите на Европейски Съюз против Русия, наложени по отношение на войната в Украйна.

Според Държавния секретариат по стопанска система (SECO) в страната са замразени съветски активи на стойност 7,5 милиарда франка (повече от 8,3 милиарда USD) и 15 обекта на недвижими парцели. На 10 май държавното управление на Швейцария разгласи, че средствата на Централната банка на Руската федерация в Швейцария възлизат на към 7,4 милиарда франка (над 8,2 милиарда USD).

През март 2022 година съветското държавно управление утвърди лист на непознати страни и територии, които правят вражески дейности против Русия, нейните компании и жители. Конфедерация Швейцария е включена в този лист.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР