Швейцария подписа договор за доставка на 36 броя изтребители F-35

...
Швейцария подписа договор за доставка на 36 броя изтребители F-35
Коментари Харесай

Швейцария сключи спорна сделка за закупуване на изтребители F-35 от САЩ за $6 милиарда

Швейцария подписа контракт за доставка на 36 броя изтребители F-35 от Съединените щати като част от планувано възобновяване на военновъздушните сили на Швейцария, предават задгранични медии.

Ръководителят въоръжените сили на Швейцария и програмният шеф на F-35A подписаха договорката за доставка. Тя би трябвало да коства малко над 6 милиарда долара за самолетите, които ще бъдат доставени сред 2027 и 2030 година

Планираната покупка на 36 стелт изтребители, а договорката за тях към този момент е подписана от Съединени американски щати, където е седалището на производителя Lockheed Martin, се споделя в изказване на швейцарското държавно управление. Разходите за доставка ще включват характерно за задачата съоръжение, оръжия и муниции, обмисляне на задачи и поддръжка за образование и други.

В края на предишния месец критици и съперници организираме петиция за референдум по отношение на тези покупки, само че швейцарските държавни чиновници настояват, че гласоподавателите към този момент са се съгласили и договорът към този момент е бил подписан, тъй че даже и да е плануван, за референдум ще бъде късно.

Критиците на договорката считат, че самолетите са прекомерно скъпи, биха обвързали швейцарската сигурност прекалено много със Съединените щати и не са подобаващи за потребностите на Швейцария. Швейцарските военновъздушни сили употребяват най-вече такива изтребители за въздушни патрули, а не в спорове в чужбина.

Швейцарската конституция гласи, че Швейцария е неутрална страна, ограничавайки опцията й да взе участие в непознати спорове.

Канада, Финландия и Германия са измежду другите западни страни, които също са купуват и имат F-35. Швейцарското държавно управление избра изтребителите през юни. Новите самолети би трябвало да заменят застаряващия флот на страната от F/A-18 Hornets и F-5 Tiger.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР