Швейцария е замразила приблизително 7,7 милиарда швейцарски франка (8,81 милиарда

...
Швейцария е замразила приблизително 7,7 милиарда швейцарски франка (8,81 милиарда
Коментари Харесай

Швейцария е замразила руски активи за над 8,8 млрд. долара

Швейцария е замразила почти 7,7 милиарда швейцарски франка (8,81 милиарда долара) финансови активи, принадлежащи на руснаци , оповестява " Ройтерс ".

Мярката е в сходство със глобите, предопределени да санкционират Москва за нашествието ѝ в Украйна.

Цифрата е по предварителни оценки и съставлява леко, които швейцарското държавно управление заяви, че е блокирало предходната година, откакто неутралната страна одобри глобите на Европейския съюз.

Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) - организацията, която следи глобите, посочи, че цифрата от 7,7 милиарда франка е единствено последната оценка и тя предстои на смяна.
 Агресията на Путин кара Швейцария да премисли неутралитета си
Агресията на Путин кара Швейцария да премисли неутралитета си

Младите поданици на алпийската конфедерация заемат дейна позиция

Затрудненията да се даде точна цифра се дължат на новите лица, добавени или отстранени от листата със наказания , както и на правосъдните каузи за заледяване или разблокиране на спомагателни активи.

По-точна цифра се чака до края на второто тримесечие на 2024 година, когато швейцарските банки дават доклад на държавното управление.

Ръстът на замразените активи се дължи на нарастването с 300 души и 100 компании и организации, които са добавени в листата със наказания през последните 12 месеца.

В него са включени и предстоящите облаги от парични депозити, облигации, акции, както и парцели и първокласни коли.

Берн блокира и придвижването на 7,4 милиарда франка активи в задгранична валута, принадлежащи на Руската централна банка.
 Швейцария не харесва концепцията за предаване на замразените съветски активи на Украйна
Швейцария не харесва концепцията за предаване на замразените съветски активи на Украйна

Подобно решение ще сътвори рисков казус

Замразените активи обаче са единствено дребна част от общото благосъстояние, държано от съветски жители в Швейцария. По данни на Асоциацията на швейцарските банкери банките в страната държат 150 милиарда франка.

По време на посещаване в страната предишния месец президентът Ален Берсет даде обещание повече поддръжка за Украйна и разиска потреблението на облагите от замразени съветски активи за подкрепяне на възобновяване на страната.

Европейската комисия работи върху предложение за сливане на част от облагите, получени от замразени съветски държавни активи, с цел да помогне на Украйна и нейното следвоенно възобновяване. Швейцария взе участие в полемиките, само че не е решила дали да поддържа предлагането.

Има обаче и ограничения в швейцарската поддръжка. Страната отхвърли молбите на други страни за позволение и муниции на Украйна, базирайки се на законите за неутралитет на страната.
 Швейцария уголемява глобите против Русия в крайник с Европейски Съюз
Швейцария уголемява глобите против Русия в крайник с Европейски Съюз

Наказателните ограничения включват заледяване на активи и възбрана за пътешестване до страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР