Швейцария е държавата, в която системата пряка демокрация работи от

...
Швейцария е държавата, в която системата пряка демокрация работи от
Коментари Харесай

Има такава държава: Как работи пряката демокрация в Швейцария


Швейцария е страната, в която системата " директна народна власт " работи от години и то сполучливо. В тази страна всяка година се сменя президентът, а жителите вземат решение одобряват ли или не всеки гласуван закон. В допълнение - заплатата на депутатите е единствено с 20% над междинната за страната.

Всеки 4 години швейцарците избират парламент, а той от своя страна избира държавно управление, наричано тук Федерален съвет и състоящо се от седем души. Четири са партиите в Швейцария, които са показани в Народното събрание още от края на Втората международна война. Това споделя пред currenttime.tv Хлое Янс, политолог от Института за обществени изследвания в Берн.

Функцията на президент на процедура се поема от членовете на държавното управление по ред, всеки за една година. Президентът няма някакви спомагателни компетенции, по-скоро е пръв измежду равни. Той има значително представителни функционалности и съставлява страната при срещи с други водачи.

Швейцарците могат да проявят законодателна самодейност и посредством референдум да вземат участие в приемането на закони. Това го няма в нито една друга страна по света, споделя Янс.

Технически системата работи така- минимум седем жители на страната образуват инициативна група. Тя би трябвало да събере 50 000 подписа за осъществяване на референдум, на който надлежно даден закон може да се одобри или отхвърли, без значение дали е минал през Народното събрание или не.

" Пряката народна власт е в основата на нашата политическа система. Точно тя ни сплотява като народ. Тъй като ние сме федеративна страна, множеството от политическата власт е в кантоните и управляващите са длъжни да се преценяват с мнението на разнообразни групи от популацията ", споделя Янс.

Ако жителите желаят да се одобри закон, основан от тях, това също се взема решение на референдум, само че тогава подписите би трябвало да са повече. Според статистиката, 10% от препоръчаните от жители закони се утвърждават.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР