Швеция трябва да предприеме конкретни стъпки, за да си осигури

...
Швеция трябва да предприеме конкретни стъпки, за да си осигури
Коментари Харесай

Нови акценти във външната политика на Турция: опит за баланс между Запада и Русия

Швеция би трябвало да предприеме съответни стъпки, с цел да си обезпечи ратификацията на кандидатурата за участие в НАТО, от страна на Турция, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу след срещата на външните министри на НАТО, представен от „ Сабах “.

" Стъпките, които Швеция е направила до момента, са незадоволителни. Те би трябвало да ни сътрудничат в битката против тероризма ", съобщи Чавушоглу пред кореспонденти, като добави, че турските и шведските публични лица са разискали стъпките, които Стокхолм би трябвало да приложи.

" От самото начало изразихме мнението си, че Турция има по-малко проблеми с Финландия и те започнаха нужните дейности в тази тенденция ", сподели Чавушоглу. " А утвърждението от страна на Турция на участието на Финландия в НАТО е всъщност доказателство за нашата поддръжка към политиката на отворени порти на НАТО. "

Във вторник Финландия стана 31-ият член на военния алианс на НАТО в израз на историческа смяна на своята външна политика, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна. Страната получи утвърждение на кандидатурата си от Анкара - турският парламент я ратифицира предходната седмица след месеци на разногласия, които сложиха Швеция на втори проект.

Няколко противоречиви точки, основно опасенията на Анкара по отношение на укриването и толерирането на терористи от ПКК/YPG и Гюленистката терористична група (FETÖ) в Швеция, забавиха процеса, съгласно формалната турска позиция. За да даде зелена светлина на кандидатурата на Стокхолм, Анкара изисква тяхната екстрадиция и дейно съдействие против тези групи.

Чавушоглу разкри още, че е разискал кандидатурата на Швеция за участие в НАТО и въпроса за продажбата на изтребители F-16 от Съединени американски щати на Турция по време на среща с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Искането на Анкара към Вашингтон за 40 изтребителя F-16 и комплекти за рационализация е спряно заради няколко аргументи. Най-вече това се дължи на решението на Турция да придобие създадени в Русия системи за противоракетна защита С-400 и възраженията на Конгреса на Съединени американски щати по отношение на евентуалното им потребление от турските сили.

Неприемлива среща

Турският посланик разяснява и неотдавнашния спор сред президента Реджеп Ердоган и посланика на Съединени американски щати в Анкара Джефри Флейк, който си навлече гнева на президента поради срещата му с главния опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу – основният съперник за изборите на 14 май.

" Неприемливо е дипломат да се среща с претендент за президент. Срещата им опонира на дипломатическата процедура, защото след по-малко от два месеца в Турция предстоят избори ", съобщи Чавушоглу, повтаряйки думите на Ердоган, който упрекна Вашингтон, че скрито поддържа неговата съпротива и съобщи, че повече няма да приема Флейк.

" Флейк не би трябвало да наподобява по този начин, като че ли заема страна. Без значение към коя страна принадлежи, един дипломат не би трябвало да прави това. Предадох на господин Блинкен и моите мисли по този въпрос ", съобщи Чавушоглу.

Връзки с Египет

В отговор на въпрос по отношение на размразяването на връзките на Анкара с Египет, Чавушоглу разкри още, че е постигнал кардинално единодушие да се срещне с египетския си сътрудник Самех Шукри в Турция през този месец.

Неотдавна Чавушоглу и Шукри разговаряха по телефона, с цел да възнамеряват визитата му в страната.

Двамата също по този начин си насочиха най-хубави пожелания за началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, оповестиха турски дипломатически източници, припомня БГНЕС.

По-рано през март Чавушоглу и Шукри се срещнаха в столицата Кайро, с цел да обсъдят двустранните връзки и районни и интернационалните въпроси, като се договориха да затвърдят връзки сред страните.

Дипломатическите връзки сред Турция и Египет са на равнище „ шарже д " афер “ след военния прелом в Египет през 2013 година, който смъкна тогавашния президент Мохамед Морси.

Израелско нахлуване

Турският външен министър осъди набезите на израелската полиция в джамията „ Ал-Акса “ в Източен Йерусалим, като съобщи, че Израел е " нарушил " неприкосновеността на обекта по време на Рамазана и е " подхванал стъпка, която ще наруши историческия му статут ".

Израелската полиция заяви, че е задържала 350 палестинци към джамията „ Ал-Акса “, само че очевидци настояват, че е употребила несъразмерна мощ за задачата, в това число сълзотворен газ.

Израел окупира Източен Йерусалим по време на Арабско-израелската война през 1967 година През 1980 година е анексиран целия град - ход, който в никакъв случай не е бил приет от интернационалната общественост.

" Бяхме ги предизвестили да не позволяват сходни провокации, изключително по време на Рамазана ", по време на визитата на израелския външен министър Ели Коен в Турция след земетресенията на 6 февруари и срещата му с Ердоган, добави Чавушоглу.

" Израел би трябвало неотложно да приключи сходни офанзиви ", добави той, като означи, че процесът на " разговор " с Израел е обновен.

" В момента се води разговор: " Но ангажираността ни с Израел сигурно не може да бъде за сметка на палестинската идея ", като е безапелационен, че Анкара няма да направи компромис с нейните правила и убеждения.

Русия-Украйна

Що се отнася до продължаващия спор в Украйна, Чавушоглу удостовери, че ще разиска развиването на войната с съветския си сътрудник Сергей Лавров по време на визитата му в Турция тази седмица.

По време на срещата на високо ниво с Лавров турските и съветските делегации ще обсъдят търговията, енергетиката и двустранните връзки, както и спора в Сирия, войната сред Русия и Украйна, нуждата от увеличение на филантропичната помощ за Сирия след земетресенията от 6 февруари и напрежението сред Азербайджан и Армения.

В началото на седмицата в Москва се организира четиристранна среща на заместник-министрите на външните работи на Сирия, Турция, Русия и Иран, припомня БГНЕС.

Анкара работи с Организация на обединените нации за решение на въпросите, свързани с износа на зърно и торове през Черно море. Посредници сред враждуващите страни спомогнаха за ограничение на международната продоволствена рецесия, съобщи Чавушоглу.

Той също по този начин изрази " угриженост " по отношение на подготовката на враждуващите страни за нови офанзиви.

Турция се стреми към тесни връзки с Русия, защото се пробва да посредничи за намиране на решение на спора с Украйна, като в същото време се стреми да балансира връзките си с Кремъл и Запада, който от ден на ден се опълчва на Москва с ескалирането на спора. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР