Швеция ще играе със САЩ на 16-финалите, след като победи Аржентина, докато Южна Африка пише история

...
Среща между Швеция и САЩ в първата фаза на елиминациите
Коментари Харесай

Среща между Швеция и САЩ в първата фаза на елиминациите на Световната купа за жени беше потвърдена в сряда, след като скандинавската страна победи Аржентина с 2-0.

В другия мач от група G Италия и Южна Африка изиграха изключително забавен трилър, който видя може би най-странния гол на това Световно първенство и потвърди мястото на южноафриканската страна в директните елиминации.

Победата на Баняна с 3-2 на Регионалния стадион Уелингтън отбеляза първата победа на африканската нация на Световно първенство за жени, след като се е класирала два пъти. Сцените в края на мача демонстрираха перфектно суровата емоция на Световното първенство по футбол, като играчите и от двете страни бяха видимо превзети от емоции.

Световен номер 3

Въпреки че това не беше най-блестящото представяне на шведите, световният номер 3 в ранглистата на ФИФА упражнява значителен контрол, доминирайки притежанието на топката през цялото време срещу отбора на Южна Америка на стадион Уайкато, Хамилтън, Нова Зеландия.

Откриващият гол дойде от добре отработен ход, при който топката намери София Якобсен на дясното крило след перфектно премерено бягане, което беше съчетано с нейното изнасяне. Ребека Блумквист посрещна кръста с апломб, за да сложи край на надеждите на Аржентина за класиране.

Четири от деветте гола на Швеция в турнира вече бяха с глава, въпреки че хладнокръвно отсъдена дузпа от резервата Елин Рубенсон завърши победата на скандинавския отбор

Швеция знаеше преди мача да започне, че датата със съдбата срещу САЩ е почти подпечатана, като се има предвид, че щеше да е необходима разлика от 10 гола между тях и Италия, за да предаде първото място в групата, но изглеждаше решен да завърши процедурата толкова гладко по възможно най-добрия начин преди неделния мач с четирикратния шампион на Световната купа.

Това ще бъде седмата среща на световно първенство между двата отбора и първата в директните елиминации, според ФИФА.

Според ФИФА САЩ са спечелили четири от предишните шест срещи на Световното първенство, но Швеция спечели последната среща между двата отбора през юли 2021 г. на Олимпийските игри в Токио – победа с 3-0 в груповата фаза.

Швеция също завърши наравно със САЩ през 2015 г. и също ги победи през 2011 г. – последният път, когато който и да е отбор победи женския национален отбор на САЩ в регламента на Световно първенство. САЩ победиха скандинавската страна в груповата фаза през 2019 г.

Южна Африка прави история

Над в Хамилтън, Баняна Баняна трябваше да излезе отзад, след като Ариана Карузо изведе Италия напред чрез дузпа в началото.

Южна Африка отговори впечатляващо, когато Робин Мудали уцели гредата с превъзходен удар преди пагубен автогол точно след половин час, възстановен паритет.

Италианският защитник Бенедета Орси искаше да подаде обратно на вратаря Франческа Дуранте под натиска на южноафриканските нападатели – но успя само да търкулне топката в ъгъла на мрежата. Дуранте изглеждаше озадачен след момента.

Бенедета Орси е утешена от своя съотборник Лусия Ди Гулиелмо, след като си отбеляза автогол срещу Южна Африка. Бенедета Орси е утешена от съотборничката си Лусия Ди Гулиелмо, след като си отбеляза автогол срещу Южна Африка. Катрин Айвил/Гети изображения

Второто полувреме видя нещо като атака от Южна Африка, която непрекъснато си връщаше топката високо на терена и масово излизаше напред.

Крайният продукт обаче липсваше, докато Хилда Магая не завърши хитър ход в 67-ата минута, за да изпрати феновете на Banyana Banyana във възторг и постави отбора на ръба на историческа първа победа в Световната купа.

Тази радост обаче беше краткотрайна, тъй като грешката на Южна Африка от стандартните фигури беше разкрита.

Флик-онът на Кристиана Джирели беше засегнат от Карузо, предизвиквайки още бурни празненства, преди дългата проверка на VAR да заплаши да попречи на процедурата, но целта остана.

Мачът все още имаше време за още един обрат – само минути след като Гирейли пропусна невероятен шанс да приключи играта, капитанът Темби Кгатлана хвана квадратна топка от Магая, за да направи 3-2 в добавеното време.

Старши треньорът Дезире Елис призова своите подопечни да бъдат спокойни, докато играят, което се оказа 15 минути добавено време. Италия имаше последния си шанс чрез Валентина Джачинти, която премина малко над напречната греда.

Кгатлана вече е участвала в пет от седемте гола на Южна Африка в историята на Световното първенство за жени – но никой няма да бъде толкова запомнящ се, колкото този последен победител. Отборът на Елис сега е изправен пред суровия тест на финалистите от 2019 г. Холандия в първия кръг на елиминациите на състезанието.

Победата означава, че този турнир е видял четири победи от африкански нации – двойно повече от предишния рекорд (1999, 2015 и 2019).

Нови любими

Неуспехът да победи Португалия и челната група Е във вторник доведе до загуба на етикета на САЩ като фаворит за спечелването на Световната купа, според групата за спортни данни Gracenote.

При сегашното състояние на нещата САЩ ще се изправят срещу Швеция на осминафиналите в неделя, изправяйки един срещу друг първия и третия отбор на ФИФА в света.

От другата страна на жребия, Англия потенциално има най-благоприятната серия за титлата и няма да се изправи срещу нито един от първите седем класирани отбора в света най-рано преди полуфиналите.

В резултат на това европейският шампион вече има 17% шанс да спечели турнира, прогнозира Gracenote, пред САЩ (15%), Швеция (11%), Холандия и домакина Австралия (и двете по 9%).

Резултатът от сряда означава, че Аржентина остава без победа в историята на Световното първенство за жени, след като се е класирала четири пъти – въпреки че представянето й в трудна група на това издание ще осигури известна утеха за бъдещето.

Джордж Рамзи и Джил Мартин допринесоха за докладване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР