Швеция най-после влиза в НАТО благодарение на турския президент Реджеп

...
Швеция най-после влиза в НАТО благодарение на турския президент Реджеп
Коментари Харесай

Турция и Унгария имат много причини да се страхуват от хищничествата на Путин

Швеция най-сетне влиза в НАТО с помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарския министър председател Виктор Орбан, които вдигнаха ветото си на кандидатурата на Стокхолм. Решението на тези водачи най-сетне да поддържат влизането на Швеция значи, че Балтийско море на процедура се е трансформирало в езеро на НАТО, като по този метод ускорява опасността освен за съветския ексклав Калининград, само че и за родния Санкт Петербург на Владимир Путин, написа за The Hill Дов С. Закхайм, старши консултант в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания и заместник-председател на борда на Изследователския институт за външна политика. Бил е заместник-министър на защитата и основен финансов шеф на Министерството на защитата на Съединени американски щати от 2001 до 2004 година и заместник-секретар на защитата от 1985 до 1987 година

Редица фактори доведоха до дълго чаканите решения на двамата водачи. Турция възрази против отхвърли на Швеция да предприеме репресии против огромното си кюрдско население, доста от които Анкара счита за членове или поддръжници на кюрдската терористична организация ПКК. Но през миналата година Швеция показа нов законопроект за битка с тероризма, който прави участието в терористична организация нелегално. Стокхолм също по този начин ускори наблюдението на кюрдската общественост, ускори отношението си към кюрдите, търсещи леговище, и закри банковите сметки на кюрдските благотворителни организации, обвинени в поддръжка на ПКК. Шведското публично радио също разгласи прекратяването на своите излъчвания на кюрдски език, макар че упорства, че това е единствено мярка за понижаване на разноските. Когато турският парламент ратифицира молбата на Швеция, членовете на Партията на справедливостта и развиването на Ердоган показаха новите политики на Швеция като главен фактор при гласуването им в поддръжка на влизането на Швеция в НАТО.

Турция също възрази против възбраната на Стокхолм от 2019 година за продажба на оръжия в отговор на военните й интервенции в Сирия против кюрдската милиция YPG. И Швеция, и Финландия, които издадоха сходна възбрана, отстраниха рестриктивните мерки си през септември 2022 година, тъкмо откакто двете страни аплайваха за участие в НАТО. Канада и Холандия, които също бяха лимитирали продажбите на оръжие на Анкара, последваха образеца, с цел да поддържат шведското заявление. Накрая, откакто Ердоган приключи ветото си, Вашингтон се съгласи да продаде на Анкара 40 усъвършенствани F-16, които Турция търсеше, откакто бяха изключени от програмата F-35.

Продажбите на оръжия също, наподобява, са били главен фактор за дълго отлаганото утвърждение на Унгария за влизането на Швеция в НАТО. Унгария експлоатира 14 шведски самолета Gripen по контракт за закупуване на лизинг от 2006 година насам. Но едвам на 23 февруари, по време на визитата на шведския министър председател Улф Кристершон и министъра на защитата Пал Йонсон в Будапеща, Швеция утвърди продажбата на 14 самолета до Будапеща и добави четири нови самолета Gripen към договорката, която ще бъде финализирана през 2026 година Швеция също се съгласи да поддържа логистичните системи за Gripen. И най-после, самият факт на визитата на Кристершон беше значим самичък по себе си, защото Орбан неведнъж го беше изискал и министър-председателят се поколеба да го направи; съгласно известията двамата мъже не се харесват.

Може да има още една причина Ердоган и Орбан най-сетне да се извърнат и да поддържат кандидатурата на Швеция за НАТО. Въпреки персоналните си връзки с Владимир Путин и двамата мъже може би са решили да понижат риска от своите залози за Русия. Руският водач даде да се разбере, че е решен да продължи войната си, до момента в който успее да погълне цяла Украйна. В същото време има възходяща неустановеност във връзка с дълготрайния ангажимент на Америка към украинската самостоятелност. Европейски и английски чиновници на работно равнище към този момент разискват проекти за поддръжка на Киев без американско присъединяване. Една съветска победа в Украйна е малко евентуално да задоволи империалистическите амбиции на Путин за възобновяване на границите на Руската империя.

Турция доставя на украинската войска както дронове, по този начин и касетъчни бомби в поддръжка на операциите ѝ против съветските нашественици. Турция и Русия са исторически врагове: Русия предизвика Кримската война през 1853 година, като окупира територии, които тогава са били под османски надзор. Ердоган има възприятие за имперска история, което е не по-малко мощно от това на Путин. Страхът от съветски надзор над Черно море сигурно би трябвало да накара турския президент да се замисли.

Орбан освен най-сетне поддържа влизането на Швеция в НАТО, само че и насилствено се съгласи Европейски Съюз да даде 50 милиарда евро икономическа помощ на Киев. Перспективата за по-нататъшни съветски нашествия безспорно е тревожна и за него. Унгария граничи с Украйна и макар че може би е бил дете, когато съветските танкове брутално потушиха Унгарската гражданска война през 1956 година, Орбан е задоволително възрастен, с цел да разбере какво се случва. Едва ли е не запомнил тези трагични дни.

Изглежда, че има леко стопляне в турско-американските отношения; може би, в светлината на гласуването на унгарския парламент в интерес на влизането на Швеция в НАТО, Вашингтон и Будапеща също ще подобрят мразовитите си връзки сега. В това отношение администрацията на Байдън би трябвало да се възползва от импулса, който поддръжката на Турция и Унгария за влизането на Швеция в НАТО генерира и да упорства още по-силно за приемането на Камарата на представителите на изключителното допълнение на Сената, което би предоставило 60 милиарда $ на Украйна. По този метод администрацията ще показва, че в навечерието на честванията на 75-ата годишнина от основаването на НАТО, които ще се проведат във Вашингтон, Америка остава неоспорим водач на това, което в този момент е уголемен, по-силен и крепко единен атлантически съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР