Швеция, Финландия и Норвегия трябва да обмислят възможността за създаването

...
Швеция, Финландия и Норвегия трябва да обмислят възможността за създаването
Коментари Харесай

Хелзинки: Швеция, Финландия и Норвегия трябва да помислят за обща противовъздушна отбрана

Швеция, Финландия и Норвегия би трябвало да обмислят опцията за основаването в околните години на единна система за надзор на противовъздушната защитата в териториите северно от Полярния кръг, съобщи ръководителят на финландския парламент Мати Ванханен, представен от Ройтерс.

" И трите страни - Швеция, Финландия и Норвегия - притежаваме относително положителни военновъздушни сили. В същото време ние би трябвало да направляваме границите и въздушното си пространство ", сподели Ванханен в диалог за НАТО и политиката на сигурност с норвежкия министър председател Юнас Гар Стьоре на събитие, проведено от финландския президент Саули Нинистьо в лятната му резиденция в Нантали, Финландия. " Затова би било изцяло в реда на нещата в идващите години да бъде основан обединен надзор на въздушното ни пространство ", сподели Ваханен, който е някогашен финландски министър председател.

Непосредствено след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари Швеция и Финландия се отхвърлиха от нормалната си политика на неутралитет и подадоха молба за участие в НАТО. Ако кандидатурите им за присъединение към алианса бъдат признати, скандинавските страни за пръв път ще имат опция да провеждат защитата си, в това число противовъздушната, дружно със прилежаща Норвегия, която от дълго време е член на Северноатлантическия пакт. Присъединяването на Стокхолм и Хелзинки е спъвано от съпротивата на Турция, която ги упреква, че дават заслон на своя земя терористи.

Норвежкият министър председател Стьоре съобщи, че вижда поле за трансскандинавско съдействие в Далечния север освен в региона на защитата, само че и в енергетиката и железопътното дело. " Опитвам се да обясня на държавния си уред, че много от ограниченията, с които разполагаме за развиване на трансграничното съдействие с Русия, просто би трябвало да бъдат пренасочени към съдействие с Швеция и Финландия ", сподели той и даде образец с вероятното създаване на жп връзки сред Финландия и северните норвежки пристанища Тромсьо и Хиркенес.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР