Швеция е отзовала посланичката си в Китай заради участието ѝ

...
Швеция е отзовала посланичката си в Китай заради участието ѝ
Коментари Харесай

Швеция отзова посланика си в Китай

Швеция е отзовала посланичката си в Китай поради присъединяване ѝ в странна среща, в която е взела участие дъщерята на задържан шведско-китайски книжар, оповестява Би Би Си.

Посланичката Анна Линдстед е напуснала Пекин през вчерашния ден, посочи представител на шведското външно министерство.

Инцидентът е почнал с роман за среща, написан от Анджела Гуи, чийто 54-годишен татко Гуи Минхай е бил похитен от китайски сътрудници през 2015 година

Гуи е бил един от петимата арестувани книжари в Хонконг.

Гуи, която учи за докторска степен в университета в Кеймбридж и се е застъпила за освобождението на татко си, написа, че през предишния месец с нея се е свързала Линдстед с покана за среща с група китайски предприемачи, които са декларирали, че имат връзки с Китайската комунистическа партия.

Разказът на Гуи за срещата, оповестен в уеб страницата за блогове Medium, разказва " доста чудноват опит " в края на януари, който тя показва, че се е случил в продължение на два дни.

Според Гуи Линдстед се е свързала с нея, с цел да каже, че има " нов метод " към проблема на татко ѝ. " Тя не изясни доста, само че сподели, че има някои предприемачи, които съгласно нея биха могли да оказват помощ, и че те желали да се срещнат с мен в Стокхолм ", написа Гуи.

Тя отлетяла за Стокхолм и се настанила в хотел, където са се разбрали да се срещнат. Оттам тя е била отведена на място, където участвали предприемачи и Линдстед.

" Имаше доста вино, доста хора и доста все по-странни въпроси ", написа Гуи, допълвайки: " Но защото дипломат Линдстед присъстваше и явно поддържаше това, което ставаше, каквото и да беше то, продължавах да допускам, че това е било инициирано от шведското външно министерство. "

Тя показва, че един от предприемачите я е притиснал да одобри договорка, при която татко ѝ ще бъде съден и може да бъде наказан на " няколко години " затвор, а в подмяна тя няма да разкрива каквото и да обществено към задържането на татко си.

Според описа на Гуи Линдстед е подкрепила съглашението, като ѝ споделила, че Китай " възприема нова дипломатическа линия " и че, в случай че нейната гласност продължи, Китай може да " накаже Швеция ".

След като Гуи е напуснала срещата, тя се е върнала във Англия и се е свързала с шведското външно ведомство. Казали са ѝ, че не знаят нищо за съглашението или даже, че Линдстед е била в страната.

Шведското външно министерство удостовери пред Би Би Си, че не е знаело авансово за срещата и съобщи, че Линдстед е обект на вътрешно следствие.

През януари беше обявено, че Линдстед ще поеме нова служба в държавното управление през март, като работи за осъществяването на задачите на световната непоклатимост. Шведското външно министерство не е коментирало дали нейното отзоваване в Швеция ще засегне това предопределение.

Гуй Минхай изчезна по време на почивка в Тайланд през 2015 година и по-късно се появи по китайската държавна телевизия, където е бил показана да признава за случай от 2003 година, при който е карал след приложимост на алкохол.

Той е един от петимата мъже, свързани с книжарницата Causeway Bay и издателската къща Mighty Current в Хонконг, които изчезнаха сред октомври и декември 2015 година И петимата по-късно са се появили още веднъж в континентален Китай.

Mighty Current разгласява фино замаскирани, постоянно пикантни разкази за живота на китайските държавни ръководители.

Гуи е излежал 2-годишна присъда за хипотетично нарушаване на пътя и е бил освободен през 2017 година Той е бил наново задържан от китайски сътрудници през януари 2018 година, като е бил упрекнат в изнасяне на държавни секрети в чужбина и от този момент е арестуван в континентален Китай.

Смята се, че останалите четирима книжари към момента са в ареста.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР