Швеция днес се присъедини към НАТО, като стана 32-ия член

...
Швеция днес се присъедини към НАТО, като стана 32-ия член
Коментари Харесай

Край на 200-годишен неутралитет: Швеция официално стана 32-ия член на НАТО

Швеция през днешния ден се причисли към НАТО, като стана 32-ия член на военния алианс, заяви държавното управление на Съединени американски щати, представено от ДПА.

Официалното изказване, оповестено от Държавния департамент на Съединени американски щати афишира, че през днешния ден е влезнал в действие „ Протоколът на Организацията на Северноатлантическия контракт с Кралство Швеция “, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Хубавите неща идват при тези, които чакат “, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, до момента в който приемаше документите за присъединение от министър-председателя на Швеция.

„ Мисля, че в случай че се върнете обратно и си помислите къде бяхме преди три години, нищо от това не беше предопределено “, сподели още Блинкън по отношение на присъединението на Швеция към НАТО и добави:

„ Няма по-ясен образец от днешния за стратегическия неуспех, в който се трансформира нашествието на Путин в Украйна за Русия. “

Членството на скандинавската страна значи, че всички съдружници в НАТО, в това число и Съединени американски щати, се задължават да пазят страната, в случай че бъде нападната, както и противоположното. Стокхолм също така способства към пакта със значимата си военна промишленост, която към този момент доставя няколко страни от алианса.

Досега Швеция поддържаше близо 200-годишен боен неутралитет. Заедно с Финландия скандинавската страна изиска да се причисли към НАТО през май 2022 година, след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари същата година. Финландия стана член на алианса през април 2023 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР