Швеция днес официално прекрати разследването на убийството на бившия премиер

...
Швеция днес официално прекрати разследването на убийството на бившия премиер
Коментари Харесай

Швеция обяви убиеца на Улоф Палме и приключи случая

Швеция през днешния ден публично приключи следствието на убийството на някогашния министър председател Улоф Палме, убит преди 34 години в центъра на Стокхолм, и разгласи името на килъра, предадоха международните организации.

Прокурорът, отговарящ за делото Кристер Петершон съобщи на онлайн конференция, че казусът е завършен, защото основният обвинен - Стиг Енгстрьом, е умрял през 2000 година

Палме беше убит на 28 февруари 1986 година, когато късно вечерта излиза със брачната половинка си Лисбет от столичен киносалон. В самия център на Стокхолм към двамата откъм гърба се доближава незнаен мъж и стреля няколко пъти първо в брачна половинка, по-късно и в брачната половинка. Улоф Палме умира на място. Той се стараел да води колкото се може по-обикновен живот и постоянно излизал без защита. В нощта на убийството също нямал охранители.

За 34 години над 130 души са се признавали за убийството, само че защото изказванията им не се потвърждавали, всички са били изключени от кръга на обвинените. През 2010 година държавното управление в Стокхолм анулира отминалостта за такива закононарушения.

"Човекът е Стиг Енгстром. Тъй като е мъртъв, не мога да му повдигна обвиняване ", сподели през днешния ден прокурор Петершон.

Енгстрьом, именуван също "Мъжът от "Скандия ", защото работел в близката застахователна компания ", изпитвал мощна злост към премиера и политиката му, добави прокурорът. Той бил измежду първите на мястото на престъплението и за малко бил считан за евентуален обвинен. Той по този начин и не е упрекнат по делото.

Няколко очевидци дали изложение на бягащия палач, които съответствали на Енгстрьом, само че съгласно други той изобщо не бил на мястото. Самият той твърдял, че е бил там през цялото време, приказвал с Лисбет Палме и с полицията и се опитал да съживи жертвата. Скоро след убийството Енгстрьом се появява в шведски медии, споделя все по-подробно за присъединяване си в събитията и подлага на критика полицията. Според него очевидците, дали изложение на килъра, в действителност описвали него, до момента в който бягал дружно служители на реда в гонене на килъра. Тогава полицията го преценя като обезсърчителен и променчив очевидец и го дефинира като лице, което не съставлява интерес за следствието.

Лисбет Палме е ранена при нападението и по-късно разпознава стрелеца като Кристер Петершон (името съответствува това на прокурора, само че се написа иначе - Christer вместо Krister) - пияч и наркоман, който е упрекнат през 1989 година и наказан, откакто е разпознат от Лисбет по време на процедура за различаване, оспорвана след това. Показанията и самопризнанието му са компрометирани и присъдата по-късно е анулирана, откакто полицията не съумява да откри никакви доказателства против него, които да устоят в съда. Петершон умира през 2004 година, а Лисбет през 2018 година Заподозрени в хода на следствието са били над 100 души, а неразкритият случай беше обхванат от тайни теории, включващи сенчести сили като десни екстремисти в шведската полиция или войска, Централно разузнавателно управление на САЩ, кюрдски сепаратисти от ПКК и даже южноафриканските секрети служби (Палме е изтъкнат критик на апартейда).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР