Шведското правителство обяви плановете си да увеличи драстично бюджета на

...
Шведското правителство обяви плановете си да увеличи драстично бюджета на
Коментари Харесай

Швеция увеличава почти два пъти бюджета си за отбрана

Шведското държавно управление разгласи проектите си да усили фрапантно бюджета на страната за защита през идващите няколко години, съобщи Анадолската организация.

Микаел Бьоден, висш главнокомандващ на шведските въоръжени сили, съобщи пред Националната конференция " Народ и защита " в Селен, че шведският парламент е взел решение бюджетът за защита да бъде повишен най-малко до 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, което е съвсем двойно.

Според националната телевизия SVT сегашният бюджет от 75 милиарда шведски крони (7,2 милиарда долара) може да подхожда на към 120-130 милиарда крони (11,5-12,5 милиарда долара) според от това по какъв начин се развива Брутният вътрешен продукт.

Разходите за защита да доближат 2 % от Брутният вътрешен продукт още през 2026 година Но Бьоден съобщи пред SVT, че " е прекомерно рано да се каже " с какъв брой тъкмо ще бъде повишен бюджетът и че 2% са насочна точка, само че към момента незадоволителна.

Наред с други неща, главнокомандващият обоснова настояването за повече пари заради повишените потребности, свързани с адаптирането към НАТО и попълването на военното съоръжение.

Според Бьоден превъоръжаването е почнало с предходното решение за защита през 2020 година

Оттогава съветската инвазия в Украйна сложи спомагателен акцент върху военните качества на Швеция, които съгласно него в този момент са в " напредък ".

" Войната се завръща в Европа по метод, който не сме виждали от Втората международна война насам ", добави той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР