Шведското държавно минно дружерстов LKAB се похвали с откриването на

...
Шведското държавно минно дружерстов LKAB се похвали с откриването на
Коментари Харесай

Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа

Шведското държавно минно дружерстов LKAB се похвали с откриването на най-голямото находище на редкоземни метали в Европа. Компанията е идентифицирала минерални запаси от над 1 милион тона в региона ски курорта Кируна, северна Швеция – прочут с най-голямата мина за рандеман на желязна руда в света.

Редкоземните минерали са от значително значение за доста високотехнологични индустриални процеси. Използват се в електрически транспортни средства, вятърни турбини, портативна електроника и микрофони и високоговорители.

Това е добра вест освен за LKAB, района и шведския народ, само че и за Европа и климата “, сподели в изказване изпълнителният шеф на LKAB Ян Мострьом. „ Това (находището) може да се трансформира във значим конструктивен детайл за производството на сериозните първични материали, които са безусловно значими за реализирането на зеления преход. “

Редкоземните детайли понастоящем не се добиват в Европа, което прави района подвластен от непознатия импорт. Междувременно обаче търсенето се чака да нарасне през идващите години заради увеличаващия се интерес към електрическите транспортни средства и възобновимата сила.

Електрификацията, самодостатъчността на Европейски Съюз и независимостта от Русия и Китай ще стартират с мината “, сподели министърът на енергетиката, бизнеса и индустрията Еба Буш в изказване.

Европейската комисия счита, че редкоземните детайли са измежду най-критичните запаси за района. По-голямата част от тях сега се добиват и доставят от Китай.
Пътят до действителния рандеман е дълъг
LKAB съобщи, че възнамерява да подаде заявление за концесия за употреба през 2023 година Уточни обаче, че ще минат най-малко 10-15 години, преди евентуално да може да стартира рандеман на находището и доставка до пазара.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинредкоземни детайли редки метали находище метали Швеция минна промишленост ПоследниНай-четениПолитика 16 С привкус на Персия: В България може да се роди най-голямата млечна плантация на Балканите Любопитно 28 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Енергетика 124 Примката се стяга: Петролните доходи на Русия се стопиха до €640 млн. дневно Транспорт 216 Отново „ ремонт на ремонта “: София връща картите за една линия Компании 73977 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Енергетика 18869 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 13093

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР