Шведският парламент прие в сряда закон, който ще улесни хората

...
Шведският парламент прие в сряда закон, който ще улесни хората
Коментари Харесай

Швеция приема закон, който улеснява юридическата смяна на пола

Шведският парламент одобри в сряда закон, който ще улесни хората да трансформират юридическия си пол и ще понижи позволената възраст от 18 години до 16 години, макар мощните рецензии от държавното управление коалиция, предава " Ройтерс ".

Шведите са в положение да трансформират законния пол от 1972 година насам , само че това може да отнеме доста години и изисква задълбочено следствие и лекарска диагноза за полова дисфория.

Според новия закон, който ще влезе в действие следващата година, ще е задоволителна по-кратка консултация с доктор или психолог , дружно с утвърждение от Националния съвет по опазване на здравето и обществени грижи.

Новият закон също по този начин ще отдели процеса на правна смяна на пола от медицински процедури като интервенция за промяна на пола, която въпреки всичко ще изисква по-продължителна оценка.

Поддръжниците на законопроекта споделят, че това е рационализация на съществуващия закон , който ще сложи Швеция по-близо до скандинавските съседи и доста други европейски страни, които към този момент имат системи посредством които хората могат да дефинират своя легален пол.

" Това не е гражданска война, която вършим през днешния ден, това е промяна " , сподели Йохан Хултберг от умерените по време на спор. " Не е рационално да има същите условия за смяна на юридическия пол, както за осъществяване на необратима интервенция за потвърждаване на пола. "

Законопроектът обаче е непопуляре н, изключително измежду гласоподавателите отдясно.

Според скорошно изследване, поръчано от TV4, 59% от шведите споделят, че това е неприятно или доста неприятно предложение , до момента в който 22% считат, че е положително.

Критиците настояват, че е нужна повече оценка и че смяната в закона може да накара някои дами да се почувстват неловко , в случай че би трябвало да споделят съблекалните с тези, които са трансформирали пола си.

" Вярваме, че това е позорно предложение , което рискува да има непредвидени и съществени последствия ", сподели Карита Булвен от крайнодясната Шведски демократи. " Не единствено за обособения човек, само че и за обществото като цяло. "
 Папа Франциск имал поддръжката на своя предходник за ЛГБТ-двойките
Папа Франциск имал поддръжката на своя предходник за ЛГБТ-двойките

Той приказва и за сложните връзки с персоналния секретар на Бенедикт XVI
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР