Шведският крал Карл XVI Густав връчи Нобеловите награди за медицина,

...
Шведският крал Карл XVI Густав връчи Нобеловите награди за медицина,
Коментари Харесай

Нобеловите награди за наука и икономика бяха връчени в Стокхолм

Шведският крал Карл XVI Густав връчи Нобеловите награди за медицина, физика, химия и стопанска система на лауреатите в залата на Стокхолмската филхармония , заяви ТАСС.

Деветима лауреати получиха диплом и златен орден. Най-възрастният - американският физик Артър Ашкин, който е на 96 години, не участва на церемонията по здравословни аргументи. Наградата получи синът му Майкъл.

Церемонията откри ръководителят на управителния съвет на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин. Той сподели, че би трябвало да се основават удобни условия за научни открития, а на учените с изключение на финансиране да се дава независимост и самостоятелност.
 
 Gulliver/Getty Images

Нобелова премия за медицина или физиология за 2018 година завоюваха американецът Джеймс П. Алисън и японецът Тасуку Хонджо за открития, довели до пробив в лекуването на рака.-->
Артър Ашкин подели Нобеловата премия за физика с Жерар Муру от Франция и Дона Стрикланд от Канада за открития в региона на лазерната технология.

Нобеловата премия за химия завоюваха американката Франсес Х. Арнолд, американецът Джордж П. Смит и британецът Грегъри П. Уинтър. Арнолд бе наградена за принос в региона на ориентираната еволюция на ензими, а Смит и Уинтър за проучването на фаговия екран на пептиди и антитела.
 
 Gulliver/Getty Images

Нобелова премия за стопанска система завоюваха американците Уилям Нордхаус и Пол Ромър за принос в региона на дълготрайното стабилно развиване на международната стопанска система.

Тази година не беше присъдена Нобелова премия за литература поради рецесията в Шведската академия.
   1/6  2/6  3/6  4/6  5/6  6/6
Церемонията за връчване на Нобеловите награди всяка година е на 10 декември - в деня на кончината на Алфред Нобел. Паричната равноценност на Нобеловата премия е 9 милиона крони (873 000 евро).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР