Шведски учени установиха, че откритото преди столетие тяло на почитан

...
Шведски учени установиха, че откритото преди столетие тяло на почитан
Коментари Харесай

Учени с любопитно откритие: Викинг воин се оказа жена

Шведски учени откриха, че откритото преди столетие тяло на уважаван викингски войник, за който се смяташе, че е мъж, в действителност е жена .

Екип от откриватели от Стокхолмския университет е направил ДНК разбор на планове скелет, който е удостоверил, че останките в действителност принадлежат на жена. Скелетът от 10 в. съставлява първият доказан случай на високопоставена жена в редиците на викингските бойци, написа английският в. „ Индипендънт “.

Археологическите открития, които шокираха света (ВИДЕО)

https://twitter.com/XENOCHRYSOS/status/906570092246433792
DNA doesn't lie: Famous Viking warrior grave in Sweden belonged to a woman. Favorite study of the week! https://t.co/t0fJt0o0Tk pic.twitter.com/DF3jH55N4t
— Gemma Tarlach (@GemmaTarlach) September 8, 2017 Досега учените допускаха, че останките са на мъж, макар първичните отзиви, че може да е женски, най-много поради знаците на висок статус, с които е осъществено погребението.

Развенчаха подправени легенди за викингите

Жената войник е била заровена с меч, секира, копие, стрели, военен нож, два щита и два коня,
което приказва, че мъртвият е имал статут на „ професионален войник “. Други открити предмети пък приказват, че дамата е имала „ знание за тактичност и тактика “ и е била високопоставена във военната подчиненост , считат учените.

Викингите не са били изнасилвачи и мародери

https://twitter.com/caitlinrgreen/status/906463294625546240
The axe & stirrups from the female Viking warrior burial (grave Bj 581) at Birka, Sweden: https://t.co/9YB2HFeafI & https://t.co/mQEUaEg4s3 pic.twitter.com/UF9AaUp3mo
— Dr Caitlin Green (@caitlinrgreen) September 9, 2017 Заради тези открития и поради обстоятелството, че до момента не е откривана жена викинг с толкоз висок сан, множеството откриватели смятаха, че тялото е на мъж.
За да се разсеят подозренията е бил осъществен ДНК тест с проби от ръката и един от зъбите на женат а. Също по този начин учените показват, че костната конструкция с „ тънки, нежни и деликатни “ кости също приказва за жена.

Откриха най-голямото златно богатство от епохата на викингите в Дания
 
First female #viking warrior proved in Sweden through #genomics https://t.co/5A5HCzEFzB via @forbes #DNA
— Comms Biology (@CommsBio) September 9, 2017 За първи път гробът е бил открит през 80-те години на 19 в. в шведския град Бирка на остров Бьоркьо, който е бил значим търговски център за викингите . Регионът, където останките са открити, съдържат също над 3000 викингски гроба.

Според учените откритието за дамата викинг „ обезпечава ново схващане за обществото на викингите, неговата обществена структура и нормите в епохата “, в която те са живели.
  По тематиката Селище на канадски остров разкрива секрети за викингите Викингите се подчинявали на свои фешън трендове Викингите дължали своята жестокост на глисти в червата
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР