Шведски съд призна шведска гражданка за виновна в извършване на

...
Шведски съд призна шведска гражданка за виновна в извършване на
Коментари Харесай

Шведка беше осъдена на затвор, защото позволила на сина си да стане войник на Ислямска държава

Шведски съд призна шведска гражданка за отговорна в осъществяване на военни закононарушения, защото не попречила на 12-годишния си наследник да стане боец в Сирия, където той бил погубен в гражданската война, съобщи Ройтерс. Жената не се признава за отговорна, предава Българска телеграфна агенция.

" Окръжният съд осъжда Лина Ишак на шест години отнемане от независимост за тежко нарушение на интернационалното право и осъществяването на тежко военно закононарушение ", заяви съдът в Стокхолм.

" В потенциала си на поръчител на сигурността, тя не е попречила на сина си Йоан, на възраст 12-15 години, да бъде вербуван от незнайни съучастници и употребен като боец от името на " Ислямска страна " във въоръжения спор в Сирия ", написа в присъдата.

Четиридесет и девет годишната шведка, която се завърнала от Сирия през 2020 година, е първото лице в Швеция, упрекнато във вербовка на личното си малолетно дете за боец. Роденото през 2001 година момче е било убито през 2017 година

Съгласно интернационалните филантропични закони и Организация на обединените нации вербуването и потреблението за бойци на деца под 15-годишна възраст е неразрешено и то е прието за военно закононарушение от Международния углавен съд в Хага.

Съгласно шведското законодателство шведските съдилища могат да преглеждат каузи против лица, които са нарушили интернационалните закони в чужбина.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР