Шведски банди: Армията ще помогне на полицията след скока на убийствата

...
Шведската армия се намесва, за да подкрепи полицията в справянето
Коментари Харесай

Шведската армия се намесва, за да подкрепи полицията в справянето с неотдавнашния скок на груповите убийства, заяви премиерът Улф Кристерсон обяви.

Той каза, че от следващата седмица армията ще започне да предоставя помощ с анализи и логистика, както и при работа с експлозиви и криминалистична работа.

Г-н Кристерсон добави, че законите на Швеция също се нуждаят от актуализиране, за да позволят повече военно участие.

Досега този месец 12 души са били убити при групово насилие в страната.

Това е най-високият брой от декември 2019 г., според вестник Dagens Nyheter.

Само в сряда вечерта двама млади мъже бяха застреляни в Стокхолм и един жена, за която полицията твърди, че не е имала връзки с групови престъпления, беше убита при взрив в дома си на около 80 км (50 мили) северно от столицата.

24-годишният -стара жена, наречена Соха Саад от местните медии, е била новоквалифицирана учителка и се смята, че е съседка на целта на експлозията.

HARDtalk с външния министър Тобиас Билстрьом: Противоречия в Швеция

Г-н Кристерсон направи изявлението след кризисни разговори в петък с началника на шведската армия Микаел Байдън, началника на полицията Андерс Торнберг и министъра на правосъдието Гунар Стромер.

Той каза, че правителството ще поиска от армията да помогне на полицията "в случаите, когато специализираните умения на въоръжените сили могат да помогнат".

"Това може да са много неща: помощ с експлозиви и логистика на хеликоптер, умения за анализ... IT съдебномедицински анализ."

Премиерът добави, че сегашното законодателство на страната трябва да се промени, за да се справи със "ситуациите в сивата зона, където не е очевидно пред каква заплаха е изправена Швеция".

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР