На фона на изгарянето на Корана, Швеция повишава „терористична“ заплаха

...
Шведската служба за сигурност, SAPO, повиши оценката си за нивото
Коментари Харесай

Шведската служба за сигурност, SAPO, повиши оценката си за нивото на заплаха срещу Швеция до 4 по скала от 5 на фона на нарастващото международно напрежение около изгарянето на копия на Корана по време на демонстрации в скандинавската страна.

„Заплахата срещу Швеция постепенно се промени и заплахата от атаки от участници в насилствения ислямизъм се увеличи през годината“, се казва в изявление на службата за сигурност.

SAPO каза, че Швеция е преминала от разглеждане като легитимна цел за „терористични“ атаки до разглеждане като приоритетна цел.

През последните няколко месеца Швеция и Дания се сблъскаха с ответна реакция от мюсюлмански страни, след като поредица от антиислямски активисти изгориха копия на Корана, свещената книга на мюсюлманите.

Съгласно законите за свобода на словото, изгарянето на Корана е разрешено в Швеция, но актът се счита за грешен от мюсюлманския свят.

Въпреки че Дания и Швеция осъдиха опожаряванията и обмисляха ново законодателство, за да ги предотвратят, местни критици казаха, че това ще подкопае законите им за защитени свободи.

Много държави осъдиха оскверняването на Корана. В нациите с мнозинство мюсюлмани хората протестираха и се опитаха да вандализират шведското и датското посолства.

В отговор Дания и Швеция затегнаха граничния си контрол този месец, след като се страхуваха от атаки за „отмъщение“ за опожаряванията.

Датският премиер Мете Фредериксен каза, че религиозни текстове не трябва да се изгарят.

„Мисля, че би било погрешно, ако някой стои там и изгори Библията. Също така не мисля, че трябва да изгаряме Тората в името на тези, които принадлежат към еврейската вяра“, каза той пред обществената телевизия DR.

Миналата седмица Британската служба за външни работи, Британска общност и развитие предупреди гражданите да не посещават Швеция поради увеличената възможност за нападение поради ислямофобските прояви.

В актуализираните съвети за пътуване Великобритания каза, че Швеция успешно е осуетила някои планирани атаки и е извършила арести.

Министерството каза на посетителите: „В този момент трябва да сте бдителни. … Много е вероятно терористите да се опитат да извършат атаки в Швеция.“


Съветникът по националната сигурност на Швеция Хенрик Ландерхолм каза, че щурмуването на посолството на Швеция в Ирак на 19 юли, опитът за нападение срещу посолството на Швеция в Ливан на 9 август и стрелбата на 1 август по служител в шведско консулство в Турция са допринесли за чужди правителства ' оценки на риска.

Правителството на Съединените щати също предупреди за възможни атаки в Швеция в своите съвети към пътниците.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР