Активисти от Кения и Камбоджа са сред носителите на „Алтернативна Нобелова награда“

...
Шведската награда за правилен начин на живот, известна като Алтернативна
Коментари Харесай

Шведската награда за правилен начин на живот, известна като „Алтернативна Нобелова награда“, е присъдена на активисти за околната среда от Кения и Камбоджа, защитник на правата на човека от Гана и хуманитарна група, която спасява бежанци в Средиземно море.

Луреатите за 2023 г. „се изправят, за да спасяват животи, да опазват природата и да защитават достойнството и поминъка на общностите по целия свят“, каза фондацията за наградите в четвъртък, добавяйки, че те „се борят за правото на хората на здраве, безопасност, чистота околна среда и демокрация”.

Тази година наградите отидоха при Филис Омидо от Кения и групите Mother Nature Cambodia и SOS Mediterranee.

Те ще си поделят парична награда, но от съображения за сигурност нейният размер не може да бъде разкрит, каза фондацията за наградите.

Почетната награда за 2023 г. беше присъдена на Юнис Брукман-Амиса от Гана.

„Те се грижат за своята земя и за всеки човешки живот, свързан с нея: било то местни общности или хора, рискуващи живота си, за да стигнат до безопасност“, каза Оле фон Уекскул, ръководител на базираната в Стокхолм фондация Right Livelihood Foundation, в изявление.

Камбоджанската група за застъпничество беше цитирана за нейния „безстрашен и ангажиращ активизъм за запазване на естествената среда на Камбоджа в контекста на силно ограничено демократично пространство“, докато благотворителната организация с нестопанска цел, която оперира в международни води на север от Либия, беше кредитирана за извършване „животоспасяващи хуманитарни операции по търсене и спасяване в Средиземно море“.

Кенийската обикновена екологична активистка Омидо получи наградата „за нейната новаторска борба за осигуряване на земя и екологични права за местните общности, като същевременно напредва в областта на екологичното право“, се казва в съобщението.

Фондацията каза, че Брукман-Амиса е отличена „за пионерски дискусии относно репродуктивните права на жените в Африка, проправяйки пътя за либерализирани закони за абортите и подобрен достъп до безопасни аборти“.

Тази година имаше 170 номинирани от 68 държави, съобщиха от фондацията. В него се казва, че лауреатите ще бъдат признати на връчване на наградите в Стокхолм на 29 ноември.

Предишни награди

Създадена през 1980 г., годишната награда за правилен начин на живот почита усилията, които основателят на наградата, шведско-германският филантроп Якоб фон Уекскул, смяташе, че са пренебрегнати от Нобеловите награди.

До момента 190 лауреати от 74 държави са получили наградата. Ole von Uexkull е племенник на основателя на наградата.

Предишните победители включват украинската правозащитничка Александра Матвийчук, конгоанския хирург Денис Муквеге и шведската активистка за климата Грета Тунберг.

Матвийчук и Муквеге получиха Нобелова награда за мир съответно през 2022 г. и 2018 г.

Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР