[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Динамични и големи

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Капитал 100 и другите ранглисти
1 ное 2018
Малките водачи в бизнеса

Годишната ранглиста " Гепард " за най-динамичните дребни и междинни предприятия в България през 2016 година демонстрира, че приходите на фирмите в нея са се нараснали с 30% за една година
15 дек 2017 Доста компании са с индикатори, които скоро ще ги вкарат в групата на огромните и най-вероятно К100, в случай че запазят темповете си на напредък.Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Гепард ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Обикновено множеството компании, които попадат в класацията на най-динамичните, са с по-малки доходи и облаги, само че с огромен напредък. Често някои от тях са на загуба, което обаче не е безусловно неприятно и притеснително, защото е обикновено за сдружения в началната фаза на растежа. Има и такива обаче, които съгласно индикаторите са малко надалеч от усещането за дребни и междинни компании, а финансовите им индикатори са на горната граница за влизане в " Гепард " съгласно доходи и работодатели, надлежно и облага. Тези прагове обаче са съгласно нормативните избрания за МСП.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Всичките топ 20 най-големи работодатели са с над 200 чиновници и на горната граница от 249. Първите три по този индикатор са с тъкмо толкоз души средносписъчен личен състав – първата компания е основаната във Враца " Чимбидиум ", която е италианска благосъстоятелност и беше в класацията и преди няколко години. Тя е профилирана в производството на фешън дрехи.

Редовно в класацията участва и " Райхле и Де-Масари България пръдакшън ", която е част от швейцарската група Reichle & De-Massari (R&M). Компанията създава оптични кабели и пасивни съставни елементи за създаване на информационни мрежи (LAN, MAN, WAN). Към нея работи и развоен център, който се занимава с дизайн на другите платформи за продуктите. През лятото от компанията оповестиха нова инвестиция за 5 млн. лева, с която ще усилят индустриалната си база в софийския квартал " Хаджи Димитър " и ще наемат нови 100 чиновници, с които те към този момент ще са над 350. Когато това се случи, компанията към този момент ще е отвън най-динамичните дребни и междинни предприятия и ще се цели в другата ранглиста на " Капитал " - " К100 на най-големите компании в България ".

Третият топ шеф е производителя на железни и алуминиеви профили " ЕМЦ дистрибюшън ", който има и най-големите доходи по размер измежду тях. Близо в този бранш е производителят на радиатори " Корадо България ". Базираната в Стражица компания е част от едноименната чешка група. Това е и една от звездите на борсата в София през последните години, които донесоха добра рентабилност за акционерите, само че сривът от началото на тази година оказва отрицателно въздействие и върху нея.

Мажоритарният притежател обаче пое ангажимент за нарастване на ликвидността и постоянно разпределяне на дял - " Корадо " е и една от двете обществени компании към този момент (заедно със " Софарма " ), която ще разпределя дял два пъти годишно. Това ще се случи и с помощта на растежа на облагата на компанията, която към полугодието надмина 3 млн. лева В металообработването и производството са " Фокс лазер " и основаната в пазарджишкото село Драгор " ММ Механикс ". Сред най-големите работодатели е и производителят на брускети Maretti, част от холдинга " Фикосота ".

Лидери по доходи

Лидерът по доходи е един от най-големите търговци на храни - " Нова комерсиална компания 2004 ", с 97 млн. лева И в случай че продължи да пораства по този начин, ще се трансферира при класацията на най-големите компании К100. От уеб страницата й излиза наяве, че компанията доставя замразени и охладени червени и бели меса, морски деликатеси, риба и зеленчуци до всяка точка на България със личен лицензиран превоз. Компанията има 20-годишна история и е благосъстоятелност на Момчил Бошняков и Мария Кацарова с по 50% от капитала. В същия търговски бранш е и " Вивекта БГ ", която е профилирана в дистрибуцията на меса, млечни артикули, замразени зеленчуци и други.

Вторият по доходи е търговецът на електрическа енергия " Мост енерджи ", само че е прекомерно евентуално компанията да се раздели с част от тях през тази година. За повода " Капитал " писа още през лятото и тя е, че от 1 юли всички количества електрическа енергия за свободния пазар се търгуват на енергийната борса, а на самите търговци бяха наложени спомагателни условия. Преди това, когато държавните производители сключваха огромни покупко-продажби без цялостна бистрота, няколко сдружения, измежду които и " Мост енерджи ", преобладаваха търговията. И защото свободният пазар отстрани тази опция, тя ще ограничи и облагите за определени, което пък ги принуждава да напущат пазара. На трето място по приходи е бургаското пристанище " Порт България Уест ", което е благосъстоятелност на Цветелина Бориславова.

Въпреки че от есента на предходната година " Софсток " спря да е дистрибуторът на Lavazza в България, това не се отразява на приходите му, които не престават да порастват. Разбира се, резултатите от това следва да си проличат, защото компанията спря да продава от 1 октомври 2017 година След тази смяна " Софсток " стана формален представител на кафето Kimbo за България. Портфолиото на компанията обаче е много богато с още безалкохолни и алкохолни питиета, а и съдейки по облагата, рентабилността й е много добра.

При най-големите по доходи и облага е и българското отделение на белгийската Dhollandia - " Доландия България ". Тя създава хидравлични и подемни средства за товарни и пътнически транспортни средства.

И най-печелившият е

Има компании в " Гепард ", които осъществят обилни облаги, като измежду тях към този момент споменахме " Порт България Уест ", " Доландия България " и " Софтсток ". На трето място е софтуерната " Ейсик хранилище ", която е водач в IT бранша на класацията, а към този момент е и част от една от най-големите американски компании за произвеждане на чипове - Broadcom. Друга забавна компания от IT бранша е " Айгейминг.ком " с облагата си от 14.5 млн. лева В топ 20 по осъществен чист финансов резултат е и спечелилият в класацията - заводът за ремонт на ендоскопи " Пентакс медикъл ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР