[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Правителства и

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Правителства и
Коментари Харесай

Шокът от пандемията ще направи големите компании още по-силни

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Правителства и икономисти измежду богатата част от света се пробват да схванат какъв брой ще костват карантините поради ковид. Дали стопанската система ще се свие с една трета или с една десета? Дали спадът ще трае три месеца, шест месеца, повече? Никой не може да каже с акуратност. Подобни нервни прогнози се случват в бордовете на шефовете на компании, които се пробват да изчислят какви ще са вредите по паричните потоци и дали имат задоволително запаси, с цел да оцелеят.

Насред целия този безпорядък има най-малко едно нещо, което е ясно - дребен брой мощни компании ще станат още по-силни. Някои към този момент са източник на финансова непоклатимост. Застраховката на дълга на Johnson & Johnson коства по-малко, в сравнение с този на Канада. Apple разполага с 207 милиарда $ кеш - повече, в сравнение с фискалните тласъци на множеството страни. Unilever влага пари в армията си от снабдители. Дългосрочно тази група от компании - да ги назовем най-големите кучета - може да завоюват пазарен дял, като влагат или купуват повече, в сравнение с съперниците им. Уловката е, че светът след пандемията може да върже тези корпоративни първенци на каишка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Свиванията в стопанската система са капиталистическият механизъм за подбиране, който демонстрира слаби бизнес модели и неприятни резултати. При последните три рецесии цената на акциите на американските компании в най-високата четвъртина се подвигна със приблизително 6%, до момента в който тези в долната четвъртина се сринаха с 44%. Спадът в продажбите през 2020 година може да бъде доста по-тежък, въпреки и по-кратък, в сравнение с нормалните забавяния.

Малък брой компании, непосредствено ударени от възбраните за пътувания и извършване на покупки, към този момент усещат какъв брой е тежко. На 23 март комерсиалната верига Primark разгласи, че затваря всичките си 376 магазина в 12 страни и по този метод ще пропусне доходи по 770 млн. $ на месец. Разходите на компанията ще се свият единствено на половина. За множеството компании картината е неразбираема и може би не чак толкоз мрачна. Някои фабрики към момента работят, както и някои компании, които могат да работят отдалечено. Много компании към този момент оповестиха орязване на дивиденти и стратегии по изкупуване на скъпи бумаги, само че малко от тях споделят какъв брой тъкмо кеш считат да изгорят. За множеството отговорът е доста.

Шампионите

Кои тогава са огромните кучета? За да разбере кои компании са най-издръжливи, The Economist прегледа 800 разнообразни американски и европейски компании. Взехме междинната стойност от четири измерителя: цената на застраховката на задълженията им; маржа на оперативната печалба; финансовите буфери и левъриджа (заемният капитал, с който работят). Някои компании със междинни размери се оправят добре, само че най-силните са по-големите компании във връзка с пазарна капитализация и облага. Най-силните 100 имат междинна оценка съвсем двойно по-висока, в сравнение с най-слабите 100, със 17% по-висока междинна облага. Цената на акциите им през последния месец е спаднала със 17% по отношение на 36% при най-слабите.

Силициевата котловина и фармацевтичните компании преобладават. Технологични са 48 от първите 100 компании. Имена като Microsoft (на 10-а позиция), Apple (13), Фейсбук (14) и Alphabet (18) оперират с големи кешови буфери. Търсенето за някои от продуктите им се усилва - да вземем за пример на софтуера на Microsoft за работа от разстояние. Други 24 измежду първите 100 са компании от сферата на опазването на здравето. Много от тях имат заделени пари и мощен пазар измежду хора, които имат потребност от медикаменти. Повечето от слабите компании са в областта на превоза и търговията на дребно - като Marks & Spencer и American Airlines.

Победителите стават все по-ясни и по браншове. Сред технологиите Amazon разгласи, че прибавя 100 хиляди чиновници единствено в Съединени американски щати, с цел да се оправи с търсенето на електронна търговия. Междувременно SoftBank, японският конгломерат, който заложи големи пари в редица стартъпи, заяви, че ще излезе от вложения за 41 милиарда $, с цел да събере свежи пари. Вероятно ще излезе и от огромния си дял в Alibaba, най-голямата обществена компания в Китай.

В енергийния бранш акциите на колоси като ExxonMobil, Royal Dutch Shell и BP се оправят по-добре, в сравнение с по-малките компании. Occidental Petroleum, нападателна компания със междинен размер, която искаше да стане част от огромните, към този момент има дълг 40 милиарда $. Френската козметична група L`Oreal се оправя доста по-добре от американския си съперник Coty. Дупка има и измежду производителите на самолети. На 23 март европейският първенец Airbus разгласи, че разполага с 32 милиарда $ ликвидни пари. Дълговите вложители считат, че компанията е доста по-слабо рискова от Boeing, която се наложи да бъде избавена от американското държавно управление.

Дългото съревнование

Издръжливостта на огромните кучета ще се трансформира в дълготрайно преимущество, което ще им разреши да завоюват пазарен дял. Капиталовите им разноски ще са по-ниски. Доставчиците ще ги избират. С по-високи маржове на облагата и кешови буфери ще имат опция и за по-скъпи вложения, в сравнение с други компании. Някои ще търсят придобивания, окуражавани от държавни управления, които пък ще желаят по този начин да оцелеят повече компании и работни места. Със спадовете в оценките ще изчезне и опцията за доста работещи на загуба стартъпи да лишават дял от огромните компании.

Не всичко може да се случи по метода, по който желаят огромните кучета. Исканията за нов публичен контракт могат да станат по-гласни, когато отмине вирусът. Компаниите ще бъдат притиснати да смъкват цените на главните артикули, както и да дадат повече отбрана на чиновниците си. Капитализмът може да стане по-малко дарвинистки, откакто слаби компании бъдат избавени или продължат да работят посредством заеми. Сумата на евтини заеми и гаранции от държавните управления в Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и Италия ще бъде най-малко 4 трлн. $, или четвърт от досегашния им некорпоративен дълг. Някои промишлености може да бъдат ръководени за малко като картели, с цел да се стабилизират по-бързо цените и производството. Така ще бъде по-трудно и за по-силните компании да се възползват от преимуществото си. COVID-19 няма да има дълготрайни резултати единствено върху обществата и държанието на хората. Вирусът ще промени цялата конструкция на световния бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР