[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Има потенциал

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Има потенциал
Коментари Харесай

Най-динамичните компании за горива: Има място за регионалните вериги

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Има капацитет в районните вериги. Това си проличава от класацията на най-растящите дребни и междинни компании " Гепард " в бранш горива, като два морски марката - по един от Варна и от Бургас, влизат в класацията на бранша, типичен мощни доминиран от огромните компании. Топ 20 изобилства и с дребни обекти в разнообразни градове на страната, съумели да усилят приходите си фрапантно за миналата година.

А тя беше забавна за бранша, който за следващ път прикова публичното внимание към себе си. Секторният закон за горивата, за който от дълго време лобираха фирмите от Българската петролна и газова асоциация, нажежи говоренето. Големите бяха упрекнати в опит за ограничение на конкуренцията чрез въвеждането на наложителна регистрация на компаниите и избрани условия за капитал. Темата продължава и до през днешния ден, като част от дребните компании желаят ново преразглеждане на законодателството и още отстъпки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разделението не беше единствено по линия на дребни и огромни, като част от огромните играчи влязоха в конфликти - " Лукойл България " и " Инса ойл ", която внася гориво с танкери през пристанище Бургас и зарежда част от дребните обекти с горива. Други незнайни за бранша идват по линия на касовите бележки и условието е в тях да се показва брутният марж. Най-големият въпрос в бранша обаче е ще купи ли " Инса ойл " " Петрол " и ще има ли цялостно пренареждане на пазара на дребно.

Под звездата на Petrol

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Лидерът в класацията е обвързван тъкмо с Petrol. Това е " Палатин ". Приходите на бензиностанцията в Перник порастват с 222%, като от 1.2 млн. лева през 2017 година те стават 4 млн. лева Дружеството е благосъстоятелност на локалния предприемач Иван Анев. От информацията за него в локалните медии като ZaPernik.com излиза наяве, че той е отворил бензиностанцията през 2017 година Тя се намира на външната автомагистрала в Перник в посока София. Инвестицията в нея била 1.6 млн. лева Тя работи под марката на " Петрол ", като по този начин той става търговски представител на " Петрол " за Перник. Обектът е оборудван с кафене и автомивка.

Иван Анев е прочут в града и с друго свое сдружение - " Унико 99 ". Фирмата е профилирана в почистване на остарели обекти, продава желязото за скрап и останалите материали, а по-късно препродава и към този момент разчистения терен. През 2015 година компанията демонтира останките на цех " Струма " в Перник - първият машиностроителен цех строен през 30-те години на предишния век.

Бенита и 12-те бензиностанции

Дружеството в класацията, което път се радва на най-сериозни доходи, е обвързвано в предишното с друга огромна верига. Това е " Бенита ойл ", която има доходи 56.5 млн. лева, а бизнесът й за 2018 година пораства с 39%, което я подрежда на 15 позиция измежду най-растящите в бранша.

Компанията развива своята активност във Варненския район. Има на сметката си верига от 12 обекта: 6 във Варна и по един в Дуранкулак, Русе, Шумен, Добрич и София. Компанията е благосъстоятелност на Иван Бенев и съществува от 1992 година За интервала 2008 - 2015 година част от обектите стартират да работят на франчайзинг под марката Rompetrol. " В края на 2015 година като разследване на конюнктурни промени на пазара " Бенита ойл " и " Ромпетрол България " прекратиха по взаимно единодушие франчайзинговия си контракт, като без значение от това резервираха своите положителни партньорски взаимоотношения ", оповестява самата компания от уеб страницата си.

Казусът е отразен в районните медии, като зад конюнктурните промени в действителност се крие появяването на пазара на веригата на Веселин Марешки VM Petroleum и тактиката му да поддържа ниски цени на горивата, която се усети мощно първо тъкмо във Варна. Стратегията за противопоставяне на Марешки на конкуренцията беше друга, като част от веригите сходно на Lukoil свиха цените, с цел да останат атрактивни и да не изгубят клиенти. " Ромпетрол България " обаче не е реагирала по този начин, като това е довело до загуба на доходи за франчайзинг сътрудниците. Така се стига и до прекратяването на контракта за франчайзинг. " Фирмата съумя да отговори на ценовите условия на пазара във Варна и освен това, само че и първа предложи качествени румънски горива на налични и пазарни цени ", написа сдружението. Компанията стартира да работи под личния си бранд, като продължава да предлага румънски горива, като популяризира себе си като продаваща качествени румънски горива с добавки Bardahl, които съгласно нея понижават разхода на гориво с 10%.

В класацията участва още една районна верига. Този път от Бургас - " Дега ", която разполага с 5 обекта: 3 в Бургас и по един в Поморие и Слънчев бряг. Компанията има 18.2 млн. лева доходи и растеж 41%. Собственик е Христо Христов.

Лубрика от Русе, газ от Пловдив

Втора по размер на бизнеса е " Лубрика ". Русенското сдружение има доходи 28.3 млн. лева Компанията е основана през 1996 година, като е профилирана в производството на моторни, индустриални и специфични масла, като продуктовата й гама включва 150 нефтопродукта. Съдружници в компанията са Славко Славов и Борислав Борисов.

Третата най-голяма компания на база доходи е пловдивската " Лайт газ " с нейните съвсем 24 млн. лева и 47% растеж на приходите. Компанията е част от пловдивската група на LightCommerce, като е профилирана в продажбите на битов газ пропан-бутан.

Голяма част от фирмите в класацията на най-растящите са обаче единични обекти, като триумфът още веднъж се разгръща в разнообразни елементи на страната. Една от столичните бензиностанции, която има забележителен растеж на приходите - 51%, е на сдружението " Кристал - 2000 ", имащо обект на " Ломско шосе ". То е благосъстоятелност на Евтим Славков и Благой Славков. Шуменският представител пък е " Олимпия Шумен ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР