[Shutterstock] След няколко много силни години от началото на 2019

...
[Shutterstock] След няколко много силни години от началото на 2019
Коментари Харесай

Пловдив – имотен пазар с потенциал

[Shutterstock] След няколко доста мощни години от началото на 2019 година динамичността на имотния пазар в Пловдив се забавя. За деветте месеца на годината в града и региона са подписани 10 176 покупко-продажби за продажба по данни на Агенцията по вписванията. Така че за оставащите месеци пазарът надали ще доближи 2018 година с нейните 16 118 сделки или 2017 година с 15 949 покупко-продажби.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Данните за цените също удостоверяват, че пазарът се успокоява. През второто тримесечие междинната цена на жилищата в Пловдив е от порядъка на 766 евро на кв.м, което е 6% повече в съпоставяне със същия интервал на 2018 година За съпоставяне - през 2018 година растежът е 16% по данни на Bulgarian Properties. Имотите в Пловдив обаче към момента са сензитивно по-ниски от тези в София (с към 30%) и във Варна и Бургас (с към 12%). Тази " ножица " допуска, че ще порастват догонващо, и подтиква интерес за покупки с капиталова цел.

Покупките с капиталова цел

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Купувачите с капиталова цел са главно българи - от чужбина и от близките селища, които търсят къде да вложат спестяванията си. За задгранични купувачи по-скоро се приказва като за обособени случаи.

Като академични град в Пловдив има развъртян пазар на дълготрайни наеми, изключително деен към Медицинския университет. Наемните равнища са постоянни. Те са от порядъка на 400 лв. за двустаен апартамент и 600-650 лв. за тристайно жилище по информация от Анна Димитрова, ръководител на УС на Националното съдружие " Недвижими парцели " – Пловдив.

По оценка на " Адрес " доходността от отдаване чартърен на двустайно жилище на добра локация в града е към 4% на годишна база. А растежът при цените по отношение на втората половина на 2018 година е към 7%, съгласно организацията - по-висок от тази в София. По данни на Bulgarian Properties доходността от сходни жилища е 6-7%.

Ефектът от столицата на културата

Това, че през 2019 година Пловдив е Европейска столица на културата, рефлектира върху пазара година по-рано и отзвучава при започване на 2019 година Изразява се в увеличени запитванията за покупка на парцел с капиталова цел. По наблюдения на " Имотека Пловдив " към средата на годината сегментът се връща към естествените си равнища и към този момент не е толкоз натоварен. Засиленият туристически интерес подтиква краткосрочното отдаване чартърен, най-много към арт квартала " Капана ". Заедно с по-слабото предложение в центъра това води до по-високи цени на жилищата в този регион.

Високите цени в центъра на Пловдив пренасочват интереса към региони, близки до кв. " Христо Смирненски ", Гребната база и прилежащия парк " Отдих и просвета ", а също и към южната част на града, където има панорама към Родопите. Новото строителство е в огромен размер и е интензивно във всеки квартал на града. До края на 2019 година се чака да бъдат приключени голям брой нови планове. За полугодието са издадени строителни разрешителни за 483 здания при 849 за предходната година. Най-предпочитани за живеене са регионите към необятния център - " Каменица " 1 и 2, " Съдийски квартал ", " Кършияка " - в зоната към " Гранд хотел Пловдив ", и " Мараша ". В покрайнините на града цените на парцелите са сред 500 и 550 евро на кв.м.

Купуващите за живеене

Пловдив е измежду най-бързо разрастващите се райони в България. Градът притегля трудови мигранти от по-малките селища и разнообразни задгранични компании, които откриват бизнеса си в него. Затова е развито и търсене за лично прилагане. То идва главно от млади фамилии със или без деца, сред 30 и 40 години, със постоянни приходи към и над междинните. Те избират регионите в периферията на града, които са по-спокойни. Имат високи критерии - към постройката, инфраструктура, обслужващи обекти, опцията за паркиране и други На пазара доминират покупките на двустайни жилища, само че през 2019 година се ускорява ползата към тристайните.
По оценка на организациите за недвижими парцели на този стадий търсенето и предлагането в Пловдив са във краткотраен баланс. Според някои – към този момент с лек превес на предлагането. Тъй като има избор, а и двете страни към момента напасват упованията си за цената, покупко-продажбите се случват по-бавно. Оценката като цяло е, че пазарът към момента не е разгърнал цялостния си капацитет, само че е въпрос на време и това да се случи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР