[Shutterstock] С успешното представяне на Григор Димитров и Цветана Пиронкова

...
[Shutterstock] С успешното представяне на Григор Димитров и Цветана Пиронкова
Коментари Харесай

Висока топка

[Shutterstock]

С сполучливото показване на Григор Димитров и Цветана Пиронкова в едни от най-престижните шампионати по света ползата към тениса в България е в най-високата си точка след края на спортните кариери на сестри Малееви. Няма да е изненадващо, в случай че през днешния ден се обадите да запазите корт в един от 34-те регистрирани клуба в София към Българската тенис федерация (БФТ) и чуете в отговор, че няма нито един свободен. Доскоро не беше по този начин.

Местата за игра на тенис в града си наподобяват - съвсем на всички места кортовете имат клей настилка, съвсем на всички места може да получите самостоятелен урок от някогашен професионален тенисист или да запишете детето си за групови тренировки. Разбира се, детайлите са това, което отличава другите клубове. Тук ще намерите селекция на клубовете с най-хубавата база, най-хубавата локация, максимален избор на разнообразни настилки и най-вдъхновяващата спортна атмосфера.

Тенис клуб " Малеева "

Клубът отваря през 2005 година и до през днешния ден продължава да бъде най-хубавият в София. Базата е към момента в доста положително положение, бонус са просторните и чисти съблекални и lounge пространство с комфортни дивани, където по време на най-големите шампионати от годината от време на време се провежда групово гледане на мачовете на двамата най-хубави български тенисисти сега. Отвън, в добре поддържаното зелено пространство, се намират шест висококачествени клей корта, отворени от април до октомври. Три от тях имат осветяване, позволявайки игра до среднощ. По време на зимния сезон може да играете в залата, на някой от четирите корта с настилка от изкуствена трева, смесена с дребни гранули, които разрешават превъртане по корта, сходно на това на клей. Температурата в залата е приятна през цялата година.

Работата с деца е приоритет за клуба и постоянно ще попаднете на дребна войска от млади състезатели, препускащи пламенно в близост. Предлагат се и благоприятни условия за групови занимания като йога, тае-бо и зумба. В допълнение клубът разполага с магазин за тенис такъми, скуош игрище, фитнес зала, фризьорски салон, СПА център, бар-сладкарница, както и ресторанта Leo’s Pizza с панорама към кортовете. Паркингът е безвъзмезден за клиентите и има задоволително места. Минусът тук е оживеният трафик по бул. " Никола Вапцаров " и прилежащата ул. " Атанас Дуков ", отнемащ от чистотата и качеството на спортното прекарване.

Цени: от 18 до 55 лева (летен и зимен сезон)
0878 622 282

Работно време: 07:00 - 22:00 ч. (понеделник - неделя)

Национален тенис център

Сред алеите на Борисовата градина, близо до парк-хотел " Москва " и метростанция " Жолио Кюри ", се намира Националният тенис център. Това е една от най-приятните местоположения за игра на тенис в София. Центърът има 13 клей корта, като единствено три от тях са без осветяване. През зимата се подвига балон, който покрива три стадиони. Настилката на кортовете не всеки път е в оптимално положение и неравностите се появяват още при започване на пролетно-летния сезон.

Освен да играете, тук може да гледате мачове от шампионатите в календара на БФТ или от любителската лига ITL, които не престават до късните часове. Целогодишно се провеждат групови тенис школи за деца и възрастни, а друга опция е самостоятелната игра с треньор. През лятото от клуба провеждат дейни рождени дни за деца и в продължение на два часа за тяхното развлечение се грижи аниматор с безчет спортни игри. След партия тенис може да отдъхнете в един от двата бара или да хапнете в ресторанта до кортовете. Ако ви липсва нещо от нужната екипировка, ще го намерите в магазина до рецепцията на входа, а до момента в който чакате колегата си, може да загреете и да ударите няколко топки на особено пригодената стена, която има потребност от ремонт.

Цени: от 15 до 18 лева (летен сезон)
0887 500 540

Работно време: 07:00 - 22:00 ч. (понеделник - неделя)

Спортен комплекс ДЕМА

В ДЕМА може да се доближите оптимално покрай спортния дух на идващото потомство български тенис очаквания. В клуба упражняват редица млади състезатели. Турнири на БФТ или Международната тенис федерация се организират съвсем всяка седмица, а състезателите на клуба постоянно печелят най-предни места в тях. ДЕМА има седем клей корта с чудесно качество и съвременно осветяване. Играта през зимата е обезпечена от три стадиони, покрити с балон. През годините се потвърждава освен стремежът за развиване на състезатели, само че и грижата за подобряването въз основата и предлаганите услуги. Тук ще намерите варианти за занимания като пилатес плюс фитнес, солариум, две сауни, състезателен магазин, бистро и паркинг с няколко места. Клубът се намира при започване на бул. " Александър Малинов ", което прави връзките с градския превоз доста комфортни, само че за жалост интензивният трафик носи негативи като звук и замърсен въздух.

Цени: от 12 до 18 лева (летен сезон)
0887 500 540

Работно време: 07:00 - 23:00 ч. (понеделник - неделя)

Тенис клуб " Барокоспорт "

От тази селекция " Барокоспорт " е клубът, предлагащ най-голямо многообразие на настилки на кортовете. В взаимозависимост каква скорост на игра предпочитате може да избере с изкуствена трева, с твърда настилка или клей. В идващите месеци се чака да бъдат открити още две клей стадиони и по този начин работещите кортове през топлите месеци в " Барокоспорт " ще станат 14. До момента през зимата разполагаем е имало седем корта. Спирките на метрото " Младост 1 " и " Мусагеница " са относително надалеч и в случай че решите да ходите пешком оттова до клуба, предвидете към 20 минути. " Барокоспорт " има и пет стадиони за минифутбол, като през септември ще бъдат открити още две. В допълнение има и едно футболно игрище с близки до обичайните размери, както и място за плажен волейбол и пространство за пейнтбол игра. Клубът не се отличава с изключително уютна атмосфера, само че може да сте уверени, че съвсем постоянно ще намерите свободен корт.

Цени: от 12 до 15 лева (летен сезон)
089 990 0100 и
Работно време: 07:00 - 22:00 ч. (понеделник - петък) и 08:00 - 21:00 ч. (събота - неделя)

Други

Тишината и зеленината вършат кортовете в парка на Софийската духовна семинария друго прелестно място за игра. Немалко хора обаче признават, че са жертвали уютната зелена конюнктура поради неравностите на настилката.

През 2016 година в квартал " Зона Б-5 " приключи построяването на парк " Възраждане ". С него беше актуализирана и базата на комплекса " Спортна София 2000 ", която в този момент предлага три положителни тенис корта с изкуствена трева навън.

" Спортна София 2000 "

Цени: от 15 до 18 лева
0884 467 264

Работно време: 08:00 - 22:00 (понеделник - неделя)
Към средата на предишния век тенис клубовете в Съединени американски щати, както доста други публични пространства, са били разграничени за прилагане сред бели и чернокожи. По това време Алтеа Гибсън, щерка на служащи в памучна ферма, е една от най-обещаващите тенисистки в Съединени американски щати. Въпреки безспорния й гений на нея дълго не й е било разрешено да взе участие наред с белите в най-големия шампионат на континента - US Open. Независимо от всички спънки през 1950 година тя става първият играч от афроамерикански генезис, взел участие в конкуренцията. Година по-късно Гибсън става и първият негър участник в историята на " Уимбълдън ". Гибсън приключва кариерата си, печелейки тези два шампионата общо четири пъти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР