[Shutterstock] Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет

...
[Shutterstock] Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет
Коментари Харесай

Музикалното образование и музиката у децата

[Shutterstock] " Музиката дава душа на вселената, криле на мозъка, полет на въображението и живот на всичко. "
Платон

Пейзажът на музикалното обучение се е трансформирал фрапантно през последното десетилетие. Нуждите и ресурсите за основаването на съвременна класна стая са ясни и по-достъпни от всеки път, само че от дълго време откритата учебна система в България освен че не може да реагира на измененията, само че и доста изостава в използването на новаторски способи в часовете по музика. Обикновено се приема, че учителите са тези, които би трябвало да очертаят пътя на учениците за придобиване на актуален опит в музикалната промишленост. От тях се чака и да заменят остарелите преподавателски способи с новаторски, които да се концентрират върху ангажираността на децата. Развитието на технологиите обаче заварва доста от дългогодишните учители в импровизирано състояние, което изисква с изключение на придобиване на спомагателна техническа просветеност също и задълбочена визия за трендовете на международния музикален пазар.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За това какви са тласъците, ползите и провокациите, пред които се изправят децата и младежите с интерес към музиката, разговаряхме с Петя Данкова, създател и музикален шеф на музикална академия Voice Academy, и Светослав Сотиров, сътрудник и учител по текстопис. Моментът на диалога беше забавен - в обстановка на международна рецесия и всеобща обществена изолираност. Момент, в който хората, спазващи правилото за изолираност вкъщи, откриха нови и изобретателни начини за запълване на времето си по работлив метод. В естествено стичане на диалога стигнахме до заключението, че творчеството е специалността на бъдещето и развиването й е ключът към професионалния триумф и себепознанието. Вижте за какво.

Мечтите на децата са в техните ръце

Петя е посветила живота си на музиката, тя е цигулар. Основава академията преди 10 години за да запълни съществуващата дупка в актуалното музикално обучение в България и да сътвори и развие място, от което излизат експерти. Според нея огромният пропуск на българското музикално обучение е, че приготвя положителни инструменталисти и музиканти, само че не дава на практика насоки по какъв начин да се употребяват тези умения и познания за сполучлива професионална реализация в света на музикалната промишленост. Това, в което тя и Светослав са безапелационни, е, че децата имат потребност да опитват, да пробват всичко, което им е забавно, да трансформират стиловете музика, до момента в който не открият своя, да имат идоли и в същото време да осъзнават, че пътят не е елементарен и изисква неизменност и непримиримост. В музикалната академия всеки възпитаник се развива пo самостоятелна стратегия, която се приспособява според от ползите и гения му. Основните преподавателски подходи са заимствани от музикалния лицей в Бъркли, Съединени американски щати, който е висше образователно заведение. Предметите са приспособени съгласно опциите на другите възрастови групи (от 4 до 16+ г.), а учебниците са написани и издадени от академията, защото по доста от предметите (като солфеж, аранжимент и текстопис) няма съществуващи такива в България или съществуващите са към този момент остарели. Въпреки че в междинните учебни заведения часове като музика и изобразително изкуство отпадат от образователната система, Петя и Светослав имат вяра, че всеки предмет, обвързван с изкуство или просвета, е значим за построяването на прочувствена просветеност у децата и развиването им като експерти без значение от сферата, към която се насочат.

Илюстрация
Петя Данкова, създател и музикален шеф на музикална академия Voice Academy, и Светослав Сотиров, сътрудник и учител по текстопис

Увеличаване

Петя Данкова, създател и музикален шеф на музикална академия Voice Academy, и Светослав Сотиров, сътрудник и учител по текстопис

Автор: Капитал Смаляване

Как се предизвика интерес към ученето

Подходът в връзката е основен. Образованието не е наложително и водеща би трябвало да е любовта към музиката. В академията имат вяра, че в основата на развиването на всяко дете стоят неговата персонална мотивация и свободата да взима от предметите и материалната база това, от което има потребност. Мотивацията може да бъде ръководена и в случай че се открие липса на такава у някое дете, то тогава е значим диалогът сред родители и преподаватели в такава посока, че програмата да бъде приспособена съгласно ползите му. Ако връзката е ключът, то връзката доктрина - процедура е ключалката. Тя би трябвало да бъде здрава. Прилагането на положителни практики като система по пеене, система по музикална доктрина и процедура, система по текстопис, система по музикален бизнес и системи по естетика и мелодия е наложително да бъде предоставяно през призмата на практиката. В академията скоростта на образование се дефинира от децата и тяхното вътрешно чувство за равнището им на подготовка и благоприятни условия. Когато знаят, че им следва значим концерт онлайн в някой клуб или на събитие, те самите схващат, че с цел да съумеят да се качат уверени на сцената, би трябвало да бъдат готови. В тези моменти учителите и родителите са тези, които би трябвало да им дадат познания и убеденост да го създадат.

" Когато дадеш на едно дете ясното схващане, че то има избор във всеки един миг, и когато е ясно, че това, което му поднасяш, би трябвало да бъде забавно за него, и да очакваш от него да показва ангажираност в това, което учи, тогава няма проблем с мотивацията. Когато стартира да се усеща, че има проблем с мотивацията, тогава е редно да си зададеш въпроса дали методът, по който обучаваш, е верен и кои са другите външни фактори, които въздействат ", изяснява Светослав.

Вътрешният свят и персоналните проблеми на децата не трябва да се подценяват нито от преподавателите, нито от родителите. Процесът на обучение и педагогика не е обвързван безусловно с това учителят да преподаде планувания материал непременно, а да има споделено прекарване. В тази връзка Петя и Светослав споделят, че съгласно тях уроците под формата на игра са потвърдено най-интересни без значение от възрастта.

Технологиите в ръцете на децата

Светослав има 10-годишен опит като притежател на софтуерна компания, която е разработвала интернет основани решения за огромни компании, правил е програмен продукт и за просветителни системи - от такива, предопределени за детски градини, до такива за междинни учебни заведения, още през далечната 2000 година Днес технологиите са неизменима част от всекидневието на подрастващите. Светослав споделя, че в часовете му по текстопис децата не пишат на ръка. Предпочитат да записват концепциите си за текстове в Гугъл Docs през телефоните си, което е потребно и за двете страни, защото по този начин преподавателят има опцията да редактира текстовете им отдалечено. Използването на всички налични запаси би трябвало да бъде подтиквано, защото е проява на персонална организация.

Технологиите са добър метод да се улеснят работата и общуването. Например от децата над 11 година се изисква да имат имейл адрес и онлайн календар, както и налично мобилно приложение, в което получават графика и уроците си. Ако някое дете няма да може да участва на очакван урок, от него се чака да прояви организираност и да го означи в онлайн графика. Освен че по този метод се предизвиква развиването на организационни умения и акуратност към другите, посредством потреблението на технологиите преподавателите могат да понижат времето, в което децата получават измерим резултат, което ги стимулира в допълнение. Също по този начин потреблението им основава възприятие за комфорт у учениците, защото са позната за тях среда и се предизвика любознанието им. Техническите ограничавания на технологиите в изискванията на международна пандемична рецесия, т.е. провеждането на часовете цифрово, което изисква централизация и взаимно чуване и от двете страни (диалогичен режим), може да оказват помощ на някои преподаватели да вдигнат равнището на интерактивност в часовете си, както и степента на връзка сред тях и учениците.

Сред позитивните страни на появилата се изключителна конюнктура е точно проявата на разликите сред провеждането на часове в класна стая и цифрово. У дома децата имат опцията да изоставен часа за малко, без да желаят позволение, да изключат звука или картината, в случай че не желаят да бъдат следени, а и също по този начин изискванията не разрешават на учителите да изискват невъзможната за учениците непрекъсната централизация. В същото време дигитализацията може да помогне на родителите да бъдат по-информирани, по-ангажирани и по-способни да вземат участие в учебната работа на децата и да следят в действително време просветителния развой. При съществуването на тези фактори отговорността остава освен на учениците, само че и на родителите. Децата имат опцията да попият най-интересното и значимо за тях, както и да употребяват времето у дома по работлив и обогатяващ метод, без терзание, че ще бъдат осъдени или ще получат забележка в дневника, а родителите могат да видят действителните на практика измерения на изучаваното от децата им, без да разчитат само на оценките и забележките в бележниците им или на периодически наставнически срещи, в които рядко имат опция да обсъдят задълбочено личностното развиване на детето си. Появата на рецесията обаче принуди учителите да водят уроците си по различен, чужд за доста от тях до момента метод. Според Петя в тази обстановка се демонстрира в най-голяма степен неналичието на модерно образование на учителите в преклонна възраст на съществени софтуерни знания. " Има преподаватели, които не знаят по какъв начин се пуска компютър, камо ли да знаят по какъв начин се употребяват разнообразни софтуери ", разяснява тя.

Музикални желания

Музиката към този момент е смесена, безинтересно е да се приказва за съответни стилове. След довеждане докрай на професионалната стратегия Singer-song writer във Voice Academy доста от децата съумяват да съчетават добре разнообразни стилове и да пишат текстовете си сами. Обикновено учениците влизат в академията с интерес към един избран жанр, без значение дали е поп, рок, джаз или метъл. Преподавателите им оферират разнообразни планове, в които да вземат участие, и по този метод уголемяват кръгозора им към стиловете, които слушат. Така след година-две децата сами стигат до извода, че стилът, с който са влезнали, не е този, който ги вълнува. Успяват да се себеопознаят посредством музиката. Тийнейджърите търсят модели за подражателство отвън родителите и обкръжението си, те виждат това, което желаят да виждат, само че не и труда, който стои зад триумфите на идолите им. В тези обстановки е значимо както родителите, по този начин и учителите да бъдат реалисти с децата и да им оказват помощ да схванат за какво и по какъв метод тези хора са се трансформирали в модели за подражателство. По този метод се уголемява и погледът им върху това по какъв начин се става музикален експерт, излиза се от рамката " желая да съм Бионсе ", тъй като всяко практическо доказателство, че постигането на тази цел изисква доста старания, трансформира и разсъжденията им. В момента, в който един новак възпитаник мине през запис на ария, през подготовка за концерт, през организацията на самия концерт, през работата с бенд, тогава визията му стартира да се построява по отношение на действителния живот. Във Voice Academy имат задръжки по отношение на провеждането на състезания, изключително за деца под 18 година, тъй като съгласно тях сравнението и оценката на деца от жури са субективна преценка, която постоянно ги наранява прочувствено.

" Слушайте децата си! Създайте им работни привички! ", разяснява Светослав. Съветът на Петя и Светослав към родителите е да влагат финансово и прочувствено колкото се може повече в децата и разнообразните им ползи, с цел да съумеят да открият кое в действителност е тяхното предопределение. В академията се стараят да разграничат любовта на децата към предметите и любовта им към преподавателите. В системата на учебното заведение един предмет се преподава от няколко учители. Целта на този способ е да се развие у децата интерес към изучаваната материя, а не към преподавателя. Оценки не се пишат, дефинират този метод като принудителен. " Когато се качиш на сцена и се обвържеш прочувствено с публиката, никой не те пита какви са оценките ти в бележника ", разяснява Светослав, разяснявайки демократичния метод в оценяването на учениците. Нивото на готовност се разказва в от време на време изготвяни самостоятелни отчети, до които имат достъп както родителите, по този начин и учениците. Начин, по който връзката сред трите страни не се показва в цифри (оценки), а в разбори и рекомендации.

Практикуването на всеки тип изкуство може да се трансформира в доходоносна специалност. Известната фраза " Музикант къща не храни " хвърля стеснен взор към опциите за развиване в музикалната промишленост, която, както към този момент споменахме, надалеч не се лимитира единствено до инструменталисти и артист-изпълнители. Това, което изкуствата развиват у децата, а и у възрастните, е умеенето да мислят out of the box, или другояче казано, да бъдат изобретателни - умеене, което е повече от нужно в бързо развиващия се трудов пазар, цялостен с най-разнообразни специалности и компании, които се стремят към иновативност. А зад всяко новаторско решение стои изобретателната мисъл. Въпреки обстоятелството, че живеем в страна, в която изкуствата в учебните заведения не са предпочитани предмети, е значимо да се знае, че в това време България е водач по нововъведения във финтех промишлеността в Югоизточна Европа. В същото време в световен проект годишните доходи в музикалната промишленост в интервала 2014 - 2018 година са се нараснали от 14.2 милиарда $ до 19.1 милиарда, като по неофициални данни 2019 година също се радва на растеж.

Професиите на бъдещето дотам ще трансформират всяка една сфера, че без значение дали приказваме за стопанска система или музика, потребността от висококвалифицирани фрагменти, които могат да ползват сложни умения в работата си, ще е все по-голяма. Отдавна думата " музикант " не разказва човек, който свири и пее на китара пред аудитория. Всеки с упоритости за триумф в музикалната промишленост ще би трябвало да ползва умения като техническа просветеност, умения за работа със обществени медии и мрежи, маркетингови познания, високо равнище на притежаване на британски език (което ще подкрепи развиването му отвън границите на страната), финансова просветеност и юридически знания (за да може да следва ползите си в подмяна на предлаганите сложни умения). Затова е значимо да не се приема като лекомислен ползата на едно дете към музиката - геният му може да се предизвиква редом с усвояването на всички останали познания, които ще му оказват помощ да се трансформира в експерт. Трудно е да се предвижда какъв брой ще са се трансформирали светът и пазарът на труда през идващите години, без значение дали приказваме за България или световно, по тази причина всяко едно умеене е скъпо. Децата живеят в софтуерен свят, който постоянно схващат по-добре от родителите си. Те би трябвало да бъдат слушани и подкрепяни от поколенията, родени преди осведомителната и софтуерна ера, с цел да съумеят да си изградят несъмнено бъдеще, основано на техните гении и разбирания за заобикалящия ги свят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР