[Shutterstock] Месеци след еуфорията по биткойн цената му се срина,

...
[Shutterstock] Месеци след еуфорията по биткойн цената му се срина,
Коментари Харесай

Скъса ли се криптоверигата

[Shutterstock] Месеци след еуфорията по биткойн цената му се срина, само че криптовалутите са надалеч от изгубване.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Къде да си похарча биткойна

Разплащането с криптовалути към момента е лимитирано, благоприятни условия за това обаче има и в България
24 ное 2017
Как да копаем биткойн, без да си цапаме ръцете

Дейта центрове стартират да оферират машини за рандеман на криптовалута чартърен
7 окт 2017 " Според мен задачата е капитализацията на биткойн да бъде арестувана над 100 милиарда $, другояче огромните хедж фондове ще излязат от тази инвестиция и цената му напълно ще се срине. "
Стамен Горчев, crypto.bg

" Очаквам мощен растеж през 2020 година и евентуално 2021 година, при изискване че не е пристигнала нова световна финансова рецесия и биткойн да доближи или да мине 100 000 $ за брой. "
Благовест Белев, основател на Blockchain.bgСпоред Гугъл Trends сега думата bitcoin се търси 10 пъти по-рядко, в сравнение с през декември 2017 година Това не е изненада - неудържимата еуфория по криптовалутите, която заля целия свят като цунами в края на предходната година, се стопи като морска пяна единствено в границите на няколко месеца. Така биткойн стана една от валутите, които си оспорват лидерското място за най-голяма загуба от началото на годината наред с турската лира.

Еуфорията накара доста хора, които не схващат от финанси и пазари, да се впуснат в търсене на бърза облага, само че очакванията им се оказаха излъгани. Какво се случи с биткойн и стотиците останали виртуални пари през тази година и в действителност ли бъдещето на виртуалните валути и децентрализираните технологии се отсрочи за следващ път?

Малко последователност

Миналата година беше най-силната за биткойн, чиято цена се увеличи над 20 пъти. Това ускори извънредно доста публичния интерес и докара до удвояване на броя на съществуващите криптовалути. В края на предходната година световната нервност нарастваше лавинообразно, дружно с цената на биткойн, която доближи безспорен пик от 20 000 $ през декември. Хиляди хора по целия свят от боязън да не изтърван момента изтеглиха заеми и навлязоха на пазар, който не схващат, само че за който всички приказват. Много повече като комарджии, в сравнение с като вложители и забравяйки главното предписание - в никакъв случай не инвестирай повече, в сравнение с си подготвен да загубиш.

Масовото нахлуване на така наречен dumb money - лица, които купуват, когато пазарът към този момент е достигнал пик и му следва промяна надолу - е измежду главните фактори за надуването на цената на биткойн. " Тези хора купуват, това повишава цените и подхранва апетита на спекулантите, които също се включват на пазара. Следва още повишаване, в което влизат всевъзможни хора, подгонени от страха да не изтърван бърза облага. Скоро по-късно цените доста надминават фундаменталната стойност на криптовалутите и следва натурален спад, до момента в който се върнат и задържат на естествени равнища. Точно подобен развой следим в този момент ", разяснява за " Капитал " Благовест Белев, основател на Blockchain.bg, компания, която дава капиталови услуги в криптовалути.

Освен това имаше и свръхвисоки упования за нахлуване на едри институционални вложители в бранша, които обаче не се оправдаха. Биткойн запалянковците чакаха това да стане при започване на декември, когато две от най-големите тържища за финансови принадлежности – чикагските Cboe Global Markets и CME, започнаха за пръв път предложение на публично контролирани финансови принадлежности - фючърси върху цената на биткойн. Очакваният мощен интерес от страна на крупни капиталови банки обаче по този начин и не се оправда, като покупко-продажбите бяха едвам за няколко десетки милиона. Броени дни след вялия старт на търговията с фючърси и дни преди Коледа започнаха и всеобщите разпродажби на криптовалутата и надлежно нейния внезапен спад в цената. Само до края на 2017 година биткойн изгуби над 30% от цената си.

Оттогава цената на биткойн потегли надолу. Това важеше мощно и за останалите криптовалути, защото присъщото за пазара на виртуалните валути е, че основният барометър на посоката за всички над 1500 различни койни е цената на биткойн. В рамките на годината до момента той реализира три " офанзиви " за по-високи ценови нива. В края на февруари цената му се усили с 90% от предходното дъно, като за 3 седмици доближи близо 12 000 $. След това при започване на май още веднъж имаше пик и растеж от 45% до близо 10 000 $, а последният случай бе в края на юли, когато за няколко дни цената му се задържа над 8000 $, с към 33% повече от предхождащото го дъно. И трите " офанзиви " за по-висока цена обаче се оказваха доста краткотрайни и най-популярната виртуална валута не съумя да задържи тази стойност, а вместо това тя се сриваше в границите на идващите 2-3 дни още веднъж до към 6000-7000 $.

А в този момент цената накъде

Тези фактори дават съображение за анализаторите да считат, че цената на биткойн би трябвало да има доста мощна поддръжка, с цел да възвърне още веднъж високата си цена. " Цената на биткойн пада, само че е видно, че огромните вложители не разрешават тя да бъде под 5800-6000 $. Според мен задачата е пазарната му капитализация да бъде арестувана над 100 милиарда $, тъй като в противоположен случай огромните хедж фондове ще излязат от тази инвестиция и цената му напълно ще се срине ", разяснява за " Капитал " Стамен Горчев, създател на един от първите български крипто чейнджове crypto.bg. Сайтът, който прекрати работа в края на 2017 година, когато българските банки отхвърлиха да работят с сдружения, които правят покупко-продажби с криптовалути, още веднъж действа, като приема заплащания с оператори за електронни пари като epay, easypay и Cashterminal. " Оборотите в този момент нямат нищо общо с това, което беше в края на предходната година, а по-скоро са еквивалентни на тези през август 2017 година, когато биткойн струваше 4000 $ ", добави той.

Другият риск пред биткойн е, че при намаление на цената миньорите в страните, където електричеството е по-скъпо, ще бъдат принудени да изключат машините си и целият надзор над валутата може да се поеме от китайските копачи. Въпреки това оптимизмът не изчезва. Пред CNBC създателят на една от водещите световни тържища, BitMEX, Артър Хейс предвижда, че цената на биткойн може да доближи 50 000 $ до края на годината. Това обаче мощно ще зависи от решението на американската Комисия за скъпи бумаги и тържища (SEC) дали да позволи няколко борсово търгувани фонда (ETF - exchange traded funds), основани на цената на биткойн. Два от тях са на ProShares, едно от 10-те най-големи ръководещи сдружения в Съединени американски щати, и са на база фючърсите, а различен - на по-малката компания VanEck and SolidX. Хейс прибавя обаче, че преди този момент биткойн е допустимо да се намали и под 5000 $. В четвъртък американският регулатор обаче отхвърли да даде позволение, което натисна цените на валутите с 4-5% надолу.

Благовест Белев е още по-голям оптимист за цената: " Очаквам мощен растеж през 2020 година и евентуално 2021 година, при изискване че не е пристигнала нова световна финансова рецесия и биткойн да доближи или да мине 100 000 $ за брой, а всички криптовалути да са на стойност над 4 трилиона при върха на новата еуфория. "

Според него точно навлизането на контролираните пазари, тържища и фондове в този сегмент ще са моторът на повишаването. " Една от последните трендове е обичайните акции последователно да преминат от търгуване на общоприетите фондови тържища към основаване на криптоеквивалент на дадена акция и търгуването й на голям брой тържища по света без спиране на работното време. В момента виждаме компании като NASDAQ и NYSE да основават нови подразделения, ориентирани към блокчейн технологията ", споделя Белев и добавя, че различен значим тренд е инфраструктурата, която се гради за облекчение на институционални вложители - хедж фондове, доверителни, пенсионни и други. В това число услуги за предпазване на криптовалути, утвърждението на ETF в Съединени американски щати и други регулаторни промени. " Това ще помогне на огромния капитал да влезе в пазара при последваща вълна на интерес и да надуе цените неведнъж над това, което видяхме през 2017 година ", счита Белев. А ще има ли нови криптозвезди: " При всяка нова вълна на интерес има и доста нови звезди. Важно е обаче вложителите да не се заблуждават по звездите за един ден, тъй като тяхната стойност пада най-вече след това. Старите планове като Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash евентуално ще останат водещи и в идните години. Други като Litecoin и Ripple е евентуално да залязват последователно. Ще има и нови звезди на хоризонта - планове като EOS, Tezos и Cardano наподобяват доста обещаващи, само че имат потребност от време, с цел да развият технологията ", обобщава Белев. Бумът на ICO не стопира

Въпреки спада в цените на виртуалните валути един дял от сегмента продължава да се развива по-силно през тази година. Според отчет на PwC единствено за първите пет месеца на година са били финансирани двойно повече ICO (initial coin offering – първично предложение на койни) планове, в сравнение с през цялата 2017 година Привлечени са били близо 14 милиарда $ за над 500 плана. Средната сума на едно ICO също нараства съвсем двойно до 25 млн. $. Най-успешните са това на информационната платформа Telegram, който притегли 1.7 милиарда $, и EOS, който събра над 4 милиарда $. Съединени американски щати, Сингапур и Швейцария са посочени като страните с интензивност на предложение на нови криптовалути, най-много поради удобства в регулациите. Според Стамен Горчев обаче огромна част от новите алт-койни и планове в действителност са като dotcom взрив – те вземат решение проблеми, които към момента не са належащи, заради което не могат да се развият. Един от най-обещаващите нови планове e RSK (съкратено от RootStock). Той съставлява платформа за така наречен умни контракти, само че открита на блокчейна на биткойн. По този метод най-популярната и най-ликвидната криптовалута получава спомагателните благоприятни условия за създаване на договорни връзки, които до момента бяха вероятни само на етериум. Основният плюс е, че RSK не лишава от изчислителната мощност на биткойн блокчейна, тъй като оперира на независима платформа, като употребява технологията sidechain. Чрез нея могат да се " заключат " биткойни, които работят като валутен запас, а против тях се отключват койни в друга блокчейн верига. Миньорите – участниците в биткойн блокчейна, могат да поддържат двете " вериги " по едно и също време, като надлежно ще получават заплащане за поддържането на RSK. Допълнителният плюс е бързината на транзакциите – 400 на секунда, против 15 при етериум. Компанията е привлякла над 3.5 млн. $ от частни вложители, само че все още не е направила ICO, нито към момента е оповестила дата за такова. Вариантите за инвестиция от България се усилват

Същевременно стартират да се появяват нови услуги, които разрешават улеснен достъп до пазара на криптовалути. Досега методите бяха главно три - пазаруване от борса, " копаене " от лични машини и " копаене " от наети машини. Сега в играта влизат и компании, разработващи портфейли.

Сред тях са българските Belayer и Blockchain.bg, които оферират ръководство на активи посредством експозиция към блокчейн планове или криптовалути. Към момента Belayer влага в 22 разнообразни блокчейн плана. Някои от тях са fintech започващи компании като OmiseGO, големи децентрализирани мрежи, целящи да свържат разнообразни блокчейни като ICON, както и 0x protocol - протокол, употребяващ умните контракти и платформата на Ethereum, с цел да разреши децентрализираната търговия на криптоактиви. Интересното е, че сдружението е решило да не постанова закрепена годишна такса за ръководство на своите клиенти, както да вземем за пример практикуват всички български взаимни фондове. Вместо това Belayer имат такса само при реализиран позитивен резултат на инвестицията, която е към 20% от генерирания приход. " Чрез тази услуга предоставяме елементарен достъп до разнороден портфейл от блокчейн артикули на хора, които имат интерес към технологията и желаят да насочат част от спестяванията си в тази промишленост, без да е належащо да отделят от времето си, с цел да вършат изчерпателен разбор на всички нови планове, които излизат, и да наблюдават изкъсо напредъка на по-старите ", разяснява Анастас Матеев от сдружението. Допълнителният плюс е, че Belayer не държи средства на тържищата. " Не толерираме прибързани решения и би трябвало да се знае, че това е високорискова инвестиция за хора с финансова просвета ", добави той.

Blockchain.bg пък предлага ръководство на портфейл от криптовалути, като минималната инвестиция е 50 хиляди лева в тяхната равноценност. От компанията показват, че вложението не е за спекуланти, а за хора, които имат вяра в трансформиращия капацитет на блокчейн технологията и желаят да имат дълготрайно присъединяване в зараждащия се пазар на цифрови активи. Основател на Blockchain.bg е Благовест Белев, който преди години беше и един от основателите на компанията за търговия с капиталово злато " Tavex България " и на Българската биткойн асоциация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР