Шумен е шампионът на Североизтока по усвояване на евросредства, 500

...
Шумен е шампионът на Североизтока по усвояване на евросредства, 500
Коментари Харесай

Министър Пулев: Служебният кабинет осигури 16 млрд. лв. по 9 одобрени европейски програми

Шумен е първенецът на Североизтока по асимилиране на евросредства, 500 компании са получили над 11 млн. лева за справяне с следствията от Covid-пандемията, 60 компании към този момент са кандидатствали по Плана за възобновяване

В понеделник ще бъде  оповестена за публично разискване процедурата за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ – с бюджет от 200 млн. лева

Общият утвърден запас от Европейска комисия в мандата на служебния кабинет към този момент е 16 милиарда лева по 9 европейски стратегии. Когато влязохме в кабинетите, заварихме 0 утвърдени стратегии за 0 лв.. Около 30% от утвърждения запас – 2 стратегии за близо 5 милиарда лева – ще се ръководи по линия на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на мобилна приемна в Шумен с регионалния шеф проф. Христо Христов и представители на бизнеса от района.

Пулев уточни, че за рекордно къс период са утвърдени и двете нови европрограми по линия на МИР, на обща стойност над 5 милиарда лева „ Това е новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) с бюджет 3 милиарда лева – изпратена на 16 август  и утвърдена на 3 октомври. Изцяло новата за България Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева, която бе изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември. Това е нашето завещание към постоянният кабинет “, акцентира министърът.

По думите му Планът за възобновяване е отворен и работи. „ Само по линия на МИР към дребните и междинни предприятия ще бъдат оповестени четири процедури за 600 млн. лева до края на годината. Две от тях  – „ Технологична рационализация “ и „ ИКТ решения и киберсигурност “, са към този момент отворени. В понеделник ще бъде  обявена за публично  обсъждане  и процедурата за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ – с бюджет от 200 млн. лева, добави Илияна Илиева, основен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към МИР. След завършилото на 2 декември публично разискване по четвъртата процедура от ПВУ – за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за 120 млн. лева, се чака и нейното пускане.

            Пулев бе безапелационен, че към Коледа МИР ще разгласи описите на всички компании, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от ПВУ. Той добави, че към този момент е приключена първата фаза на оценката на всички подадени планови оферти и към финалната фаза не престават над 2000 от тях.

            Красимир Якимов, шеф на кабинета на министъра уточни, че Област Шумен е първенец в Североизточна България по интерес към първата отворена процедура от Плана за „ Технологична рационализация “. Той заяви, че 60 планови оферти за съвсем 14 млн. лева са подадени от региона по първата отворена процедура по нея. По думите му общият брой на подписани контракти по цялата Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (2014-2020 г.) в област Шумен е 97 бр. за над 37 млн. лева, като 75 от тях към този момент са завършили. Относно безвъзмездната финансова помощ, отпусната за превъзмогване на следствията от COVID-19, също по линия на МИР, в област Шумен са близо 500 контракти за над 11  млн. лева, добави Якимов. Той посочи, че над 99% от записаните компании в Областта са микро- дребни и междинни и могат да аплайват по всички процедури от ПВУ. Началникът на кабинета разгласи още, че в Област Шумен, също по линия на МИР, Българската организация за вложения е в развой на узаконяване на един капиталов план, който ще разкрие нови работни места в идващите 1 до 2 години. „ През годините са сертифицирани 14 плана в региона за вложения за над 1 милиарда лева, които са основали близо 1200 работни места. През ББР са подкрепени малко над 100 компании при регистрирани в региона над 6500. Това е една незначителна част от компаниите тук “, сподели Якимов.

добави, че до 19 декември продължава кандидатстването по втората отворена процедура от ПВУ за „ ИКТ решения и киберсигурност “. „ Интересът към стратегиите е голям. 9 дни преди края на втората мярка са подадени над 5000 планови оферти за над 98 млн. лева “, сподели тя. Бюджетът на процедурата е 30,6 млн. лева По нея компании могат да получат финансиране за направа на онлайн магазини, уеб сайтове, мобилни приложения, киберсигурност и други

По думите на Илиева МИР разполага и със забележителен финансов запас и за огромните компании, по който те могат да аплайват в съдействие с дребни и междинни компании. Тя заяви, че е подписано към този момент и съглашението с Европейския капиталов фонд. По него е обезпечен нов запас от 360 млн. лева, под формата на дялови принадлежности, с който ще се поддържат родните бизнесмени.

          Министър Пулев добави че и ББР създава нови принадлежности за поддръжка на българските предприятия в структуроопределящи браншове, както и за компенсиране на районните несъответствия.

След мобилната приемна на министъра в Шумен той посети Индустриалния парк край града, където беше разисквано бъдещото развиване на зоната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР