Щом български политици искат оставката на главния прокурор, означава само

...
Щом български политици искат оставката на главния прокурор, означава само
Коментари Харесай

Иван Гешев: Щом ми искат оставката, значи прокуратурата си върши работата

" Щом български политици желаят оставката на основния прокурор, значи единствено едно – че прокуратурата си прави работата и то я прави добре. Щеше да е притеснително, в случай че ме хвалеха политиците, не ми желаеха оставката ".Това сподели в изявление за в. " 24 часа " основният прокурор.  " Смисълът на разделяне на управляващите е правосъдната власт и в частност прокуратурата да нямат нищо общо с другите управляващи и в частност с политиците отвън регламентираните си в закона пълномощия. Явно за жалост би трябвало да извървим още дълъг път преди да станем същинска европейска правова страна. Защото там когато прокуратурата проверява канцлери, те си подават оставките, а тук е допустимо да нарушиш конституцията и вероятно да станеш канцлер. И да смяташ, че си изцяло недостижим, като законите важат за елементарните жители, само че не и за теб.

И че сте прослойка богоизбрани, като в античният рим, какъвто очевидно е техният блян. Трябва да е ясно, че прокуратурата ще продължи прецизно да съблюдава законите и конституцията на страната и ще се старае България да е правова страна, част от европейското семейство, не античният Рим за шепа богоизбрани. Ще се стараме както и до момента да работим единствено и само в полза на българските жители и против тези, които накърняват техните ползи.

Противоречи на каквито и да е базови Европейски стандарти да се вършат законови и конституционни промени за или срещу една инситуция или за или срещу обособена персона. За мен е необичайно по какъв начин се приказва за господство на закона от една страна, а въпреки това да се пропагандират хрумвания, които са в очевидно нарушаване на наложителната процедура на Конституционния съд, както и на основополагащи конституционни и правни правила ", безапелационен бе той.
Правосъдният министър: Главният прокурор и шефът на КПКОНПИ могат да бъдат отстранени до месец
Има метод ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и основният прокурор Иван Гешев да бъдат отстранени бързо от постовете си. Това сподели в...

Главният прокурор изрази вяра, че българските институции няма да се занимават с персонални вендета и войни, а ще работят дружно за решаването на действителните проблеми - " зараждащате се проведена престъпност от равнища преди 2006 година, битовата престъпност, кражбите на МПС, домовите обири, телефонните измами ".

" Аз нямам проблем да се явя, и съм проявявал постоянно почитание към Народното събрание, което е върховен законодателен орган и върховен орган в една парламентарна република. Въпрос на почитание е да се явя да давам отговор на въпроси и да вземам участие в полемики, които са в полза на българското общество и на българските жители ", сподели още Гешев.

Припомняме, че на 5 декември служебният министър на правораздаването Иван Демерджиев съобщи, че.

" В единия случай пълномощията са напълно на Народното събрание, което може да пристъпи към освобождението на ръководителя на КПОНПИ. Този въпрос може да бъде решен елементарно, само че е въпрос на устройствения устав на Народното събрание. Може да се случи до месец, сигурно. При Иван Гешев нещата са малко по-сложни, защото се изисква промяна на Висшия правосъден съвет. Такива рекомендации имаме доста, по линия на Европейската комисия. От там споделят, че е нетърпимо да продължаваме да не позволяваме този въпрос. По линия на Плана за възобновяване и резистентност Европейската комисия сподели, че държи България абсолютно да извърши изискването да сътвори уредба, която да осъщетвява надзор върху основния прокурор ", съобщи Демерджиев.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР