Що се отнася до Шенген - двете ключови теми са

...
Що се отнася до Шенген - двете ключови теми са
Коментари Харесай

Членството на България и Румъния в Шенген – във фокуса на ЕП, и на Испанското председателство на Съвета на ЕС


" Що се отнася до Шенген - двете основни тематики са промяна на Кодекса на шенгенските граници и присъединение на България и Румъния към Шенген. Испания мощно поддържа влизането им и ще работи да улесни и сътвори консенсус в тази посока ", сподели испанският дипломат в София, чиято страна пое от 1 юли ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз за интервал от шест месеца.

" Изключително радостна е твърдата поддръжка, която получаваме за участието ни в Шенген! Наясно сме, че решението се взема с единогласие. Наясно сме, че би трябвало да продължим да водим интензивни договаряния. Този ясно изразен метод поддръжка за този значим за България приоритет мисля, че дава една добра вероятност в границите на Испанското председателство ние да търсим и да реализираме резултат ", сподели вицепремиерът и външен министър Мария Габриел , която също участва на представянето на целите. В момента от членовете на Европейски Съюз единствено България, Румъния, Кипър и Ирландия не са част от Шенгенската зона.

Подкрепа за нас, както и за северната ни съседка, още веднъж има от Европейския парламент - с проекторезолюция. В нея се споделя, че едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен надзор би направило Съюза по-силен, до момента в който сегашната обстановка е " инструментализирана от антиевропейска агитация ". В текста се акцентират и икономическите последствия от оставането ни отвън Шенген. Призовава се и Европейската комисия да пресметна паричните загуби, свързани с това.

Има ли опция за обезщетения - попитахме шефа на Портал " Европа " Юлияна Николова:

" 2011-а, от когато имаме декларация на Европейския парламент, че България е подготвена да влезе в Шенген, до в този момент обезщетения надали бихме могли да получим, а и не считам, че е доста почтено да пледираме за такива! Да, има извънредно огромни стопански последствия за " оставането ни " - даже огромните опашки на границите. Представете си румънската и гръцката, в случай че бяха свободни. Ако нямаше огромно очакване и освен за летовниците, само че и за огромните търговски потоци, които минават през двете граници и които се стопират с часове. Един час престой на подобен поток коства стотици хиляди ".

" На тематика Шенген - позицията на Комисията е ясна, както и испанската, и българската. Така че дано станем част от Шенген, с цел да покажем изгодите на българите. Казваме им какъв брой е хубава Европа, само че като сте от България и сте на летището би трябвало да се наредите на прилежащата опашка! Това не е хубаво ", посочи ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Цветан Кюланов по време на представянето в София на целите.

" Съветът ще се концентрира главно върху 5 тематики: Украйна, стопанската система, миграцията, сигурността и отбраната, както и външните връзки. Специално внимание ще бъде обърнато на Китай и на идната среща на върха сред Европейския Съюз и Общността на латиноамериканските и карибските страни ", сподели по-рано в Брюксел испанският министър председател Педро Санчес , който в първия ден от председателството беше в Киев:  " Украйна ще бъде в центъра на всички наши диспути! Искам да изпратя мощно обръщение за поддръжка на страната и нейното възобновяване както от европейска, по този начин и от испанска вероятност ".

" Важно и извънредно алегорично е визитата! Това е явен сигнал за действителността в Европа - нашият общ дом, както и за испанските цели: отбрана на свободата и за поддръжка за Украйна ", сподели украинския президент Володимир Зеленски .

Междувременно от председателството оповестиха, че договарящи от Европейски Съюз и Екологичен потенциал са постигнали съглашение за увеличение на доставките на муниции и ракети за Украйна. Засилване на финансовата поддръжка за Украйна по-рано дадоха обещание и от Европейската комисия.

" Представихме нов механизъм за Украйна като част от нашето предложение за ревизиран бюджет за Евросъюза. Става въпрос за 50 милиарда евро до 2027г. за бюджетни разноски и възобновяване ", сподели ръководителят й Урсула фон дер Лайен в Мадрид, където беше за началото на председателството и където пое ангажимент за възстановяване на европейската промишлеността, в това число посредством съдействие със страни от Латинска Америка.

" Много от проблемите пред жителите ни са с общ знаменател - несъразмерната взаимозависимост от дребен брой трети страни. Трябва да засилим самостоятелност в браншове като сила, опазване на здравето и храна. За задачата е значимо да подкрепим реиндустриализацията на нашия континент дружно с диверсификацията на източниците на доставки. В това отношение Латинска Америка и Карибите са основен район - освен за Испания, само че и за Европейския съюз ", удостовери и в София дипломат Алехандро Поланко .

" Радвам се, че приоритет е стратегическата самостоятелност! Няма по какъв начин и като някогашен комисар, отговарящ за нововъведенията, да не желая да видя нашите компании, които се ситуират с нововъведения, с услуги, казвайки Европа е конкурентоспособна ", добави Мария Габриел .

" Това ще бъде последното председателство преди края на мандата на тази Европейска комисия и преди европейските избори. Мотото " Европа по-близко до хората " е същинско предизвикателство - да бъдат разпространявани тези сполучливи образци, които хората могат да оценят, че си имат с помощта на Европейски Съюз ", добави външният ни министър за девиза на председателството, който разяснява и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел :  " Приоритетите са ясни и в цялостно сходство с това, което е от голяма важност за европейците. Всички те са част от дневния ред на Европейски Съюз за идващите 5 години. А вашият слоган - за приближаване на Съюза до жителите му - това би трябвало да е във фокуса на всички ни! "

" Четирите целта, които Мадрид показа са залегнали в програмата на Комисията. И изобщо Испанско председателство би трябвало да го гледаме в подтекста на привършване на мандата на тази Комисия и привършване на предпочитаните актове, които тази Комисия е задала за себе си ", изясни Юлияна Николова, както и посочи, че " би трябвало да гледаме Испанско председателство като първото председателство от последната тройка за тази Комисия и първата за идната ":  " Тройката в този момент е Испания, Белгия, Унгария. Като унгарската тройка ще бъде тъкмо след европейските избори, т.е. по време и след избора на нова Комисия ". 

Говореше се обаче, че има вид Унгария да прескочи своя ред?

" Европейският парламент към този момент гласоподава една резолюция против това Унгария да заемем мястото си в тройката. Не се е случвало до момента такова нещо! Още повече, че последният от четвъртите цели на Испанското председателство е " усилване единството на Съюза " - с остракиране на Унгария надали бихме стигнали по-висока степен на единение ", посочи Николова. По думите й в действителност испанските цели съответстват с тези, които и европейските институции са си сложили при започване на мандата им, само че не са към момента постигнали:  " Съвсем неотдавна Комисията за мен неочакван документ разгласява дружно с ръководителя на Европейския съвет, който се назовава Доктрина за икономическа сигурност. Той слага задачата за сигурност на доставките, за обезпечаване на стратегическите първични материали, за отбягване на взаимозависимост на европейската стопанска система от трети страни. И в действителност тези цели на Испанското председателство се вписват в целите на Комисията (за дотъкмяване на законодателния пакет " Зелен преход ", " Справедлива Европа " ) и всички останали цели, които Европейският съюз в тези години поредно поддържа (като поддръжка на Украйна), макар че Шведското председателство реализира значителен прогрес по Пакта за миграция ".

" Докато има война в Европа - единствен и главен приоритет може да бъде прекъсването й и успеха на Украйна! Всички други цели са на заден декор ", безапелационен беше Кюланов .

" Руската експанзия против Украйна въздейства неподходящо на правовия ред и европейската сигурност. Това допуска да подсилим потенциала на Европа както и да допринесем за решаването на рецесиите и споровете, изключително в съседство ", добави Мария Габриел .

" Европейският съюз би трябвало да остане обединен! От решаващо значение е да продължим да поддържаме Украйна според правилата на единение и взаимност ", съобщи Алехандро Поланко , който дружно с вицепремиера ни открои други два целта пред Испанското председателство - Зеленият преход и Западните Балкани.

" Напредък в Зеления преход - в тази връзка ще насърчим ограничения за понижаване на отпадъците и микропластмасите, проектирането на устойчиви артикули и генерирането на зелени горива ", сподели посланикът.

" Ние изцяло поддържаме проектите за Зеления преход - слагането като приоритет на възобновимата сила и намаляването на зависимостта от трети страни, както и на сметките за ток. Ние изцяло поддържаме европейското бъдеще на Западните Балкани - спомагателната финансова поддръжка за тях е основна ", добави Мария Габриел .

" Също по този начин е от значително значение да предложим действителна вероятност за тези, които, сходно на Украйна, желаят да се причислят към Съюза - Испания поддържа Западните Балкани от 30 години насам ", акцентира още Поланко , а ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен попита:  " Можем ли да си представим Европейски Съюз без Украйна, без Западните Балкани? Невъзможно! "

" От друга страна Испания ще се опита да подкрепи постигането на единодушието по Пакта за миграцията и убежището ", добави посланикът на Испания у нас, чийто министър председател също изрази очакване скоро да завърши работата по Пакта.

Трябва да продължи и работата на терен, акцентира Урсула фон дер Лайен :  " По-специално да се влага в основни страни-начални точки за миграцията и на директните страни. Например, с планове за водачи по българската и румънската граница и по ръководство на границите и граничните процедури. "

" България приветства промените в бюджета за миграция и ръководство на границите. Постигането на баланс сред отговорност и взаимност е от основно значение за присъединението на София към Шенген ", добави вицепремиерът Мария Габриел като още веднъж уточни участието ни в Шенгенското пространство.

На кои аспекти за задачата би трябвало страна ни да обърне внимание - заключи министър председателят Николай Денков :  " Първият - това е законодателството; защитата по границите и третата част е обвързвана с увещание на нашите европейски сътрудници, че ние сме си свършили работата, което изисква дейна външнополитическа активност ".

Присъединяването ни беше разисквано през юни от президента Румен Радев с Карл Нехамер , канцлерът на Австрия - една от страните, спъващи ни към Шенген:  " Австрия цени извънредно високо откритото към този момент съдействие и изключително нашата самодейност за целева работна група за противопоставяне на миграцията. Но като гледаме и Нидерландия, аз съм уверен, че министър председателят Марк Рюте ще съблюдава своите обещания въз основата на това, което към този момент си е изпълнила България ".

През юли обаче, оставка подаде държавното управление на Нидерландия, която също блокира Шенгенското ни участие.

" Падането на държавното управление на Марк Рюте може да отсрочи и решението на Нидерландия, и отварянето на зелена светлина за участието ни в Шенген ", предупреди вицепрезидентът Илияна Йотова .

" Според мен с предлагането на Комисията за привършване на Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния, този въпрос особено във връзка с Нидерландия би следвало да бъде решен, тъй като това беше нейното изискване. Надявам се нещата да се развият позитивно - взимането на решение до края на тази година да паднат морските граници, а въздушните и сухопътните - от 1 януари 2024-а ", посочи шефът на Портал " Европа " Юлияна Николова :  " Винаги повече ме е тормозила Нидерландия. Австрия се появява на хоризонта понякога и по-скоро сякаш при някаква вътрешна обстановка този проблем за влизането на България и Румъния в Шенген. "

А какви са Вашите упования за приемането ни в Шенгенската зона, в това число с " испанската поддръжка "?

" Положителни доста от дълго време. Смятах, че в случай че имахме постоянни държавни управления това можеше да се случи още предходната година. Надявам се моят оптимизъм да не е неоснователен и да не се случи нещо, което да го опровергае! "



Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР