Щетите от пожара във влака София-Бургас са за минимум един

...
Щетите от пожара във влака София-Бургас са за минимум един
Коментари Харесай

Християн Кръстев, бивш директор на БДЖ: Щетите от пожара във влака София-Бургас са за минимум 1 милион лева

Щетите от пожара във влака София-Бургас са за най-малко един милион лв.. Това съобщи някогашният изпълнителен шеф на " Холдинг БДЖ " Християн Кръстев.

Според него тези вреди ще си останат за сметка на БДЖ, защото досега никой не загатва нищо за осигурител, който да е заинтригуван аргументите за пожара да бъдат открити, с цел да може да покрие вредите.

" От два бракувани вагона, без значение на какъв брой години и в какво положение са, вредите са за най-малко милион лв., разяснява Християн Кръстев.

Фактът, че никой не загатва нищо за осигурител е индикативен. Вероятно няма застраховка.

Това значи, че БДЖ ще би трябвало да покрие сметката най-после. Всички помним каква застраховка на преносимия състав в БДЖ беше направена през 2011 година. Оказа се, че тя е годна единствено тогава, когато вагоните не са в придвижване, а се намират в депото.

Изобщо няма да се учудя, в случай че тази застраховка важи и до през днешния ден. Затова евентуално осигурител в тази ситуация с пожара във влака София-Бургас по този начин и няма да се появи ".

Според Християн Кръстев, най-вероятно повода за пожара е техническа. " От репортажите, които гледах, се вижда, че огънят потегля от електрическото табло на вагона, разяснява някогашният изпълнителен шеф на БДЖ, който е член на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София.

Задължително би трябвало да има изправна противопожарна система, която обаче в тази ситуация не се е задействала. Това демонстрира неприятна поддръжка. Вероятно, в резултат на немарлива работа, някой от техниците е изолирал предпазителите, по този метод са изолирали и цялата противопожарна система. И резултатът от това е към този момент прочут - два изгорели вагона и най-малко един милион лв. вреди. Цяло благополучие е, че няма потърпевши хора и жертви ".

При състояние, че няма осигурител, който да е заинтригуван същинската причина за пожара да бъде открита, профилираното звено за следствие към министерството на превоза ще откри това, което му подреди министърът, счита Християн Кръстев.

" Това " профилирано звено за следствие на тежки катастрофи " се състои от един човек в министерството, който е зависещ на министъра. Този човек няма нито опция, нито техническо поръчителство, с цел да откри какво се е случило, изясни той.

С измененията в закона, вместо да изпълнят европейската инструкция и да отделят това звено, да го създадат без значение, тъй че да не е на послушание на министъра, те свършиха тъкмо противоположната работа.

Промениха закона по този начин, че това звено да бъде директно подчинено на министъра. Затова считам, че " звеното " от един човек ще уточни такава причина за пожара, каквато му подреди министърът ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР