Щетите от наводнението по южното Черноморие и Странджа са за

...
Щетите от наводнението по южното Черноморие и Странджа са за
Коментари Харесай

Щетите от наводнението са за над 30 млн. лв., проверяват има ли виновни за трагедията в Царево

Щетите от наводнението по южното Черноморие и Странджа са за над 30 милиона лв. и страната е в положение да поеме тези разноски през фонда за реагиране на бедствия и повреди.

Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков в Народното събрание, където той показа обстановката в потърпевшите от региони и реакцията на страната.

В момента са налични към 60 млн. лв. за превъзмогване на бедствия и повреди. За момента оценката на вредите в община Царево е за към 30 млн. лв.. С други думи – сега средства са налични и е въпрос на добра организация от институциите, с цел да успеем да възстановим нарушената инфраструктура и хората да възстановят естествения си темп на работа “, сподели Денков, представен от БНР.

Днес ще бъде образувана група, която ще направи оглед и оценка на вредите. В 14-дневен период ще бъде показан отчет за размера на вредите и какви са главните аргументи, довели до последствията от бедствието.

Ще бъдат тествани и основите на мостовете, тъй като
3 от 4-те жертви са свързани със сриване на моста край Царево.
Могат да се наложат и промени в нормативната уредба, акцентира Денков.

По думите му, в случай че има открити нарушавания и отговорни, те ще бъдат посочени на способените органи.

„ Очевидно е, че тези жертви са свързани с моста в Царево. Бих желал да знам има ли отговорни за това, че мостът е пропаднал, само че не знам отговора и не мога да посоча има ли отговорен за това. Това би трябвало да направи инспекцията, има и инспекция на прокуратурата, тъй че тя е, която би могла да каже има ли отговорен в случая„, сподели министър-председателят.

През октомври м.г. служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова е показала отчет, в който е посочено, че в страната има
360 речни сектора с понижена проводимост за водата,
които основават живота на популацията и би трябвало да са с висок приоритет за финансиране.

Седем от тях са в община Царево. През април т.г. служебното държавно управление е отпуснало над 60 млн. лева за 93 обекта за попречване на бедствия, едвам 10 от тях са посочените в отчета и единствено 1 е в община Царево, стана ясно още от думите на премиера Денков.

Той беше безапелационен, че
не е имало скъсани язовирни стени при наводнението.
„ Имаше преливане на вода, само че не е имало разкъсване на язовирна стена, което би довело до голяма вълна с доста по-висок риск. Оше в първите часове там бяха изпратени екипи на Пожарна сигурност и отбрана на популацията. Бяха включени помпи – първо в единия язовир, след това в другия – да изпомпват. Всичко, което можеше да бъде направено, е направено и в този момент ще бъде източена напълно водата от язовирите, с цел да се ремонтират язовирните стени и да бъде избегнато последващо злополучие. Но досега разкъсване на стена не е имало “, разясни министър председателят.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР