Щетите от катастрофалното земетресение, което удари Турция и Сирия миналия

...
Щетите от катастрофалното земетресение, което удари Турция и Сирия миналия
Коментари Харесай

Оценяват щетите след труса в Турция за над 100 млрд. долара

Щетите от пагубното земетресение, което удари Турция и Сирия предишния месец, се правят оценка на над 100 милиарда $ единствено за Турция, оповестяват от Организация на обединените нации.
Прочетете още
" Вече е ясно, че единствено вредите ще възлязат на повече от 100 милиарда $ ", съобщи Луиза Винтън от Програмата на Организация на обединените нации за развиване, като добави, че разноските за възобновяване " ще бъдат в допълнение към това ", написа Агенция Франс Прес.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари на 6 февруари, и последвалите го земетресения лишиха живота на над 46 000 души в Турция и на 5000 души в прилежаща Сирия.

Миналата седмица Световната банка пресметна, че опустошителното земетресение, което изравни със земята цели градове, е предизвикало вреди на стойност над 34 милиарда $ в Турция, като възобновяване евентуално ще удвои тази сума. Но Винтън съобщи, че турското държавно управление, с поддръжката на ПРООН, Световната банка и Европейския съюз, е пресметнало доста по-големи вреди.

Макар и предварителни, " от направените досега калкулации излиза наяве, че цифрата на вредите, показана от държавното управление и подкрепена от тримата интернационалните сътрудници, ще надвиши 100 милиарда $ ", сподели тя. След като бъде приключена, тази оценка ще бъде основа за донорска конференция за възобновяване и реорганизация в Брюксел идната седмица.

„ Разходите по възобновяване, в това число напъните за създаване на усъвършенствана и по-екологично устойчива инфраструктура, явно ще надвишават тази сума ", сподели Винтън.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР