Ще забрани ли Сърбия пушенето на обществени места? Това предвижда

...
Ще забрани ли Сърбия пушенето на обществени места? Това предвижда
Коментари Харесай

Как ще се прилага новата забрана за пушене на обществени места в Сърбия?

Ще забрани ли Сърбия пушенето на публични места? Това планува нов план за промени в Закона за отбрана на популацията от излагане на тютюнев пушек. Включваме по тематиката основния редактор на Euronews Сърбия Боян Бъркич.

Ще има ли възбрана за пушене в Сърбия и къде?

– Знаете ли.., към този момент има възбрана за пушене в Сърбия. Това, което хората не схващат, е че става дума за нов проектозакон, независещ към момента от Народното събрание. Здравното министерство го предложи. Не би трябвало да забравяме обстоятелството, че Сърбия наложи възбраната за пушене през 2009 година И в действителност законът, обвързван с нея, е много прецизен. Забранено е пушенето на всички обществени места- работни пространства, офиси, заведения за хранене, пъбове, а даже и на някои отворени пространства. Глобите са в действителност значителни- в случай че бъдат хванати, нарушителите могат да платят над 10 000 евро. И въпреки всичко, може би доста от вашите фенове знаят, че всички не престават да пушат в заведения за хранене тук. С други думи казано- закон има, само че той не се ползва добре. Но го има.

Какво значи публични места – улици, спирки на градския превоз, игрища, само че също и клубове и заведения за хранене?

– Старият закон не не разрешава пушенето тук-там като автобусни спирки и игрища. Според новото предложение на здравното министерство обаче пушенето не би трябвало да се позволява и на спортни събития, даже на игрища с отворено пространство. Вземайки поради обстоятелството, че възбраната за пушене не се съблюдава даже на затворени места като заведения за хранене, следва да забележим по какъв начин ще ползва на отворени футболни стадиони. Тук множеството хора одобряват новото предложение като опит за проучване на публичното мнение по въпроса или даже като рекламен трик. Но даже да се нанесат известни промени във към този момент съществуващия закон, хората не имат вяра, че те ще продължат дълго.

Как хората одобряват тази възбрана?

– Няма проблем в света, по който сърбите да не са разграничени на два или даже повече срещуположни „ лагера “. В този смисъл, и това предложение провокира разделения тук. Една част от популацията счита, че пушенето би трябвало да бъде неразрешено по допустимо най-радикалният метод. Тази част си има и своите аргументи- цитират статистики, съгласно които сърбите са измежду най-податливите към рак на белите дробове и други заболявания, свързани с пушенето, освен в Европа, само че и в света. Подчертават още, че относително огромен дял от здравния бюджет отива за лекуването на пациенти, заболели от към този момент упоменатите състояния- астматични пациенти и други Има и хора, несъмнено, нормално пушачи, които считат, че всеки прави личен избор, само че никой не трябва да бъде дискриминиран поради навиците си. Задават въпрос дали хората не могат да се насладят на храната си в ресторант единствено тъй като са пушачи. Казвайки това, може би не е изненада, че и Асоциацията на притежатели на заведения се опълчва на най-радикалния закон против тютюнопушенето. Предлагат компромисни варианти- да вземем за пример в някои заведения за хранене да е позволено пушенето, в други не. Както и по-големите заведения да разделят пространството на половина. И по този начин, води се сериозен спор, който сигурно ще продължи. Но както към този момент загатнах, приказваме за закон, който даже не е публично препоръчан за разглеждане в Народното събрание.

Какво ще се случи с електронните цигари – в кои случаи пушенето ще е позволено?

– Отношението към електронните цигари е безусловно същото като тези с тютюн. Според новия закон и те би трябвало да бъдат неразрешени на всички места, които споменахме.

Как тази възбрана ще се отрази на туризма в страната?

– Има много забавно известие, пуснато от притежателите на заведения в Южна Сърбия. Те настояват, че много туристи, изключително българите, идват в страната ни, с цел да се насладят на вкусна храна, само че съпроводена с цигара. В случай, че възбраната влезе в действие, то точно сходни дестинации ще пострадат мощно. И не приказваме единствено за Южна Сърбия, само че и за Белград. Столицата приема извънредно доста туристи за Нова година, Коледа, летните месеци и тн. Те идват, с цел да се насладят на прекарването пушейки- нещо, което не е разрешено другаде в Европа. Със сигурност туристическия бранш ще пострада, в случай че законът бъде признат. Зависи от държавното управление да реши кое е по-добре- да се спести от бюджета на опазването на здравето посредством възбраната или въпреки всичко да се загуби от бюджета на страната поради отлива на туристи? В техните ръце е да се реши по-добрата опция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР