Ще успеят ли демократите да препречат пътя на червената вълна,

...
Ще успеят ли демократите да препречат пътя на червената вълна,
Коментари Харесай

След седмица в Америка предстоят избори, решаващи за бъдещето на Байдън

Ще съумеят ли демократите да препречат пътя на " алената вълна ", обещана от републиканците в Конгреса на Съединени американски щати? Отговора ще стане прочут след седмица на междинните избори, без подозрение решаващи за политическото бъдеще на Джо Байдън.

След яростна акция, фокусирана върху инфлацията, републиканците като че ли виждат от ден на ден шансове да лишават на 8 ноември от президента демократ болшинствата, с които той разполага.

На тези " избори в средата на мандата " ( " midterms " ) американците са поканени да обновят целия 435-членен състав на Камарата на представителите и една трета от Сената.

" Ако са ви дотегнали галопиращата инфлация и прекалено скъпият бензин, в случай че ви е втръснало границите ни да стоят отворени, а престъпността стремглаво да пораства, републиканците са поели ангажимент към вас ", увери водачът на консерваторите Кевин Маккарти.

" Избор "

Произвеждани две години след президентските, тези избори на процедура се трансформират в референдум по отношение на жителя Белия дом. Много рядко се случва партията на президента да избегне углавен избор.

Джо Байдън се пробва отгоре-отгоре да убеди американците, че с идното гласоподаване ще създадат по-скоро " избор " какво да е бъдещето на казуса с абортите или с хомосексуалните бракове - все тематики, по които е заречен да прокара закони, употребявайки солидното болшинство на партията си в двете камари на Конгреса.

Обвиняван, че се е отклонил от приоритет номер едно на гласоподавателите - инфлацията, демократът неотдавна стартира да работи по въпроса, твърдейки, че тъкмо републиканците са тези, които ще " съсипят стопанската система ". Очаква се той да повтори това и през днешния ден на предизборна демонстрация във Флорида.

Посланието му обаче мъчно се възприема.

Според най-новите допитвания е прекомерно евентуално републиканската съпротива да завоюва долната камара. Съдбата на Сената остава по-несигурна.

Загубата на надзор върху Конгреса би станала тежко проваляне за навършващия скоро осемдесет години президент, който по думите му имал " желание " да се кандидатира за поста и през 2024 година

За оптимизма, царящ в републиканския лагер, приказва това, че " Великата остаряла партия " (Great Old Party, GOP), както я назовават в Съединени американски щати, към този момент се прицелва към мандати от окръзи, считани за цитадела на демократите.

" Без вас няма да има алена вълна ", повтарят претендентите на консерваторите, с цел да въодушевят гласоподавателите си.

При всяко състояние тези избори будят интерес - над 22 милиона души към този момент са дали своят вот авансово, както предвижда уебсайтът US Elections Project (който следи изборната активност), основно в най-оспорваните щати.

Курс към Пенсилвания

Съвсем съответно изходът от борбата за контрола върху Конгреса, захранвана със стотици милиони долари, се взема решение в една шепа основни щати.

Всички прожектори са ориентирани към Пенсилвания, бивш център на стоманодобива, където хирургът и мултимилионер Мехмет Оз, отдаден в политиката от Доналд Тръмп, се изправя против гологлавия колос и някогашен кмет Джон Фетърман в борба за кресло в Сената.

Двубоят им е решителен, защото даже единствено от него може да зависи кой лагер ще надделее в горната камара на Конгреса. В събота в границите на акцията този щат ще бъде посетен от трима президенти на Съединени американски щати - Джо Байдън, Доналд Тръмп и Барак Обама.

Както беше и през 2020 година, Джорджия също е в центъра на апетитите. Демократът Рафаел Уорнок - първият негър сенатор, определен в този щат с тежко сегрегационно минало, ще се бори за преизбиране в съревнование с Хършъл Уокър, някогашен състезател афроамериканец, подкрепян от Доналд Тръмп.

Както проличава от анкетите, някогашният държавен глава, удвоил напъните си в тази акция, е вкарал в политиката претенденти с най-невероятен профил, а те в подмяна му се кълнат в безспорна честност.

Защото на карта е сложено и бъдещето на седемдесетгодишния политик - милиардерът републиканец не крие, че може да се кандидатира за президент на изборите през 2024 година, което отваря опция да се повтори дуелът му с Джо Байдън отпреди две години.

Привържениците на Доналд Тръмп преливат от самочувствие - настояват, че междинните избори няма да бъдат " алена вълна " (цветът по традиция е свързван с републиканците), а напряко " цунами ".

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР