Ще успее ли общината в най-населения български град да си

...
Ще успее ли общината в най-населения български град да си
Коментари Харесай

Симеон Ставрев, ДБ пред novini.bg: Има много уплашени от тенденцията ново реформаторско мнозинство да управлява София /II-ра част/

Ще успее ли общината в най-населения български град да си върне назад къпалнята „ Мария Луиза? Има ли напрежение сред десните в столицата? Как се ръководи тя? Днес не преставам диалога ни със Симеон Ставрев, общински консултант първи мандат в СОС от квотата на Демократична България. Той е софтуерен инженер. Вчера разяснява по какъв начин се вземат значимите за софиянци решения от техните градски избраници в СОС? Какво споделят на хората управници, които постановат нова билетна система и единствено месец по-късно я анулират? Защо сметките ни за парно са високи и чия е виновността по тази причина?

- Ще успее ли общината да си върне собствеността над къпалнята „ Мария Луиза ”, която е в Борисовата градина и скоро трещя следващ скандал с изсичането на дървета от парка?

- Къпалнята е продадена от предходни общински ръководства на Румен Гайтански, именуван Вълка през 2003 година. Следствен отдел към окръжна прокуратура в този момент е блокирана и не може да прави нищо там, тъй като е в смесено сдружение, което няма право да упражнява надзор. Вярно е за абсурда с изсечените дървета, а преди ден стана ясно, че защитата на частника е пуснала техника, която е направила безобразието. Управителят на къпалнята „ Мария Луиза ” признава пред СОС, че компанията секла дърветата, също била на Вълка, извозвала боклук в столицата, даже и сега го прави, а общинската „ Чистота ” им дава работа. Реално видяно,

замесването на районния кмет на Средец Трайчо Трайков беше безпричинно,

защото той няма по какъв начин да възпре частния притежател и неговите начинания като тази да прати свои хора да секат през нощта. Затова считам за непочтено ръководителят на СОС да се мъчи да трансферира виновността върху Трайчо Трайков. Виновни са защитата на парка, позволили безобразието да се секат дървета.

- Борисовата градина като парк от национално значение не е ли под особена екозащита и изобщо има ли метод общината да си върне продадените парцели там, освен къпалнята, знаем и за продажби в Погребите и така нататък

- Единственият излаз, който аз виждам, е общината да се опита да си върне собствеността и след това СОС да взема решение какво да се прави.



Не бива да се продължава по порочния доскорошен прийом. Впрочем по сходен метод са били приватизирани не малко паркинги в столицата, както и тоалетните, чието предопределение е променено и т обектите частни лица печелят пари.

- Пък софиянци нито има къде да паркират, нито къде да се изпикаят, с опрощение...

- Всичко зависи от волята на частните притежатели дали желаят да върнат назад на общината терените и обектите и след това СОС да взема решение за предназначението им. Не сме в 90-те години на предишния век, би трябвало към този момент, извънредно време е, да се постави ред в общинските каузи. Мисля, че ние, десните партии обединени можем да се оправим.

- Има ли напрежение в столицата сред Демократична България и „ Спаси София ” на Борис Бонев по тази причина кой да води бащина тайфа, както се споделя?

- Не, няма нищо такова. Работим дружно, внасяме взаимни отчети и така нататък, това са зловредни новини, популяризирани от уеб сайтове за подправени вести. Предполагам и че има доста уплашени от наклонността ново реформаторско болшинство да ръководи София. Статуквото има интерес да стартира сходни измислици, защото е наясно, че за него изборите към този момент са изгубени.

- По ваша преценка, по какъв начин се ръководи София в този момент и какво можете вие да предложите по-различно и по-добро отсега нататък?

- Смятам, че в този момент не се ръководи добре и това ще се види ясно на локалните избори наесен. Всички съществени проблеми на столицата остават нерешени. Иначе аз съм извънреден оптимист за бъдещето на града. От Демократична България сме твърдо решени да  разбием проблемите тук в обединяване с новото реформаторско болшинство. Дължим това на софиянци. София има бюджет от над 2 млрд.лева и в случай че тези пари се употребяват рационално, могат да допринесат за по-комфортния живот на всички нас.

- Ще се кандидатирате ли още веднъж за общински консултант?

- Ако от моята партия „ Да, България ” ме предлагат, да. Още не сме обсъждали това, чак след изключителните парламентарни избори ще го създадем. С наслаждение бих работил още веднъж в СОС. Имам хрумвания за по-добри неща, даже сега работя по някои от тях.

- Одобрявате ли методът, по който се вършат листите и не мислите ли, че няма да е зле жителите от регионите да си познават своите представители в СОС?

- Аз отговорно мога да кажа, че методът, по който се вършат листите в „ Да, България ”, е безусловно либерален. Ние вършим вътрешни електронни избори с наше приложение, посредством което делегатите редят общинските съветници. Смятам, че водещ претекст на хората, когато си избират представители, би трябвало да е работата, която кандидатите са свършили или не са. В целокупност съм безапелационен, че София може доста повече и както към този момент загатнах,  съм огромен оптимист, че града ни ще се усъвършенства от ден на ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР