Ще участвам в изборите, каза пред bTV министърът на социалната

...
Ще участвам в изборите, каза пред bTV министърът на социалната
Коментари Харесай

Сачева с новини за изборите, реденето на листите и мерките

Ще вземам участие в изборите, сподели пред bTV министърът на обществената политика Деница Сачева.

" Номинациите започнаха. За момента имам номинации от разнообразни региони ", сподели още тя и добави, че откакто процесът завърши, ще стане ясно в какъв брой листи ще попада името ѝ.

" Работим дружно в един екип. В момента сме мощно фокусирани първо да отговорим на потребностите на хората, по-късно ще приказваме за избори ", добави тя.

Сачева разяснява и днешния митинг на ресторантьорите пред Министерски съвет. " Проявяваме схващане към това, което се случва на митингите. Секторът на ресторантьорите е един от най-засегнатите от рецесията. По тази причина ние подкрепяме засегнатите. Точно за него има мярка 80/20 ", уточни тя.

" Винаги, когато е имало рационална опция за правене на компромис, ние сме го правили. Следим числата преди и след разхлабване на мярката. Призоваваме за още малко самообладание ", добави тя.

" Подпомогнали сме 8000 работодатели и 40 000 служащи. Забавянето не се дължи единствено на нас. Става дума за голям брой сбъркани данни и забавени заявки. Това е доста огромно натоварване и за нашите чиновници. Работим на цялостни обороти ", увери тя.

" До края на месеца ще бъде изплатено всичко за ноември и декември. Вече 22 милиона лв. са изплатени на бранша на ресторантьорите ", обясни Деница Сачева.

" Когато става дума за огромните магазини имаме ограничавания за компенсациите от Европейска комисия. Не бива да се настройват работодатели против лекари, тъй като рецесията ще свърши и би трябвало да продължим да живеем.

Пенсионерите ще могат да разчитат на поддръжка от страната и през април. Ние свързваме тази поддръжка с епидемиологичната конюнктура, по тази причина дано да изчакаме. След като забележим числата, ще преценим дали да продължим мярката. Социалният министър още веднъж посочи, че задачата на държавното управление е да се запазят работните места на жителите ", разяснява тя.

По думите ѝ, има и хора, които не са получили пари, само че има и доста, които са получили. " На по-голямата част от хората, кандидатствали по мярката „ Запази ме “ към този момент е платено. Има и хора от сивия бранш и те нямат публични приходи.

Могат да получават само обществено подкрепяне и то в минимални размери. Но тук изниква въпроса до каква степен заслужено е хора, които не са се осигурявали да бъдат подпомагани. Тази рецесия извади нескрито този проблем. 1/3 от бранша на хотелиерството към този момент са с трудови контракти, с цел да получават помощ ", уточни общественият министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР