Ще търсим възможност за отпускане на държавна помощ за оризопроизводителите.

...
Ще търсим възможност за отпускане на държавна помощ за оризопроизводителите.
Коментари Харесай

Министър Иванов: Ще търсим възможност за държавна помощ за оризопроизводителите


Ще търсим опция за разпределяне на държавна помощ за оризопроизводителите. Необходимо е да създадем разбор и да проучим разновидностите, тъй като до в този момент сходно подкрепяне не е правено. Това съобщи министърът на земеделието Д-р Иван Иванов по време на работна среща с Българската асоциация на оризопроизводителите. В полемиката взе участие и заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев.

Министърът разясни, че ще се изследват методите за подкрепяне през съществуващите схеми, а в случай че няма такива ще се обмисли създаването на нов механизъм. „ Мога да Ви уверя, че всичко което зависи от нас ще го създадем, ние заставаме на страната на бранша “, акцентира аграрният министър. По думите му, ще се търси финансиране, с цел да се подкрепи секторът.

Представителите на организацията осведомиха, че сега обстановката е доста тежка и браншът е в колапс. Според тях е сложено пред риск засяването тази година и реколтата за идната. По техни данни, площите с ориз в страната са към 115 хиляди дка. Производствените разноски тази година доближават към 500 лева./дка., като година по-рано те са били към 320 лева./дка. Те обясниха още, че цената на продукцията не може да се вдигне и разноските няма по какъв начин да се понижат, по тази причина редица производители обмислят да не засяват годишна продукция.

Важен акцент по време на срещата бе поливането на продукцията и работата с „ Напоителни системи “. Според представителите на асоциацията, сега би трябвало да се ремонтират оборудванията, а това не се прави. В отговор, министърът съобщи, че ще ревизира каква е настоящата обстановка и ще бъдат подхванати нужните ограничения. Браншът сложи и въпроса за цената на водата, която тази година е увеличена. Д-р Иванов посочи, че стойностите се дефинират от Министерство на околната среда и водите, и че при нужда може да се спомага при връзка с тях.

Двете страни се договориха разговорът да продължи на оперативно равнище и взаимно да се търсят работещи решения за подкрепяне на бранша, тъй че да се подсигурява производството на ориз и да се избегнат неналичия на пазара.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР