Ще търсим възможност за допълнително финансиране по оперативна програма Иновации

...
Ще търсим възможност за допълнително финансиране по оперативна програма Иновации
Коментари Харесай

Николова: Търсят се още средства за туризма от еврофондовете |

" Ще търсим опция за в допълнение финансиране по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. По еврофонда успяхме да договорим 10 млн. лева, като при извършената процедура за тях получихме 840 заявки от сектора за 64 млн. лева Тези средства са начален капитал и ще търсим опция за дофинансиране на мярката. "

Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред Дарик радио.

Тя посочи, че с цел да се дават спомагателни евросредтва, е нужна финансова аргументация и разбори, като за събиране и правене на тази информация е създадена анкета, качена на институционалния уебсайт на министерството. " Изискали сме още 50 млн. лева, с които да се подкрепят туроператорите и туристическите сътрудници ", уточни Николова.

Започват инспекции в зимните курорти. " Ще следим за прецизното съблюдаване на противоепидемичните ограничения, за да подсигуряваме сигурната и безвредна отмора на туристите ", осведоми вицепремиерът. И напомни, че са създадени и одобрени инструкции за работа на курортите в идните студени месеци. При подготовката им е изследван и прибавен опитът на доста европейски страни, като правила са съгласувани и със здравните институции.

Вицепремиерът уточни още, че стартира и маркетингова акция за поощряване на пътуванията през идния сезон. Комуникационният микс ще започва с обществените мрежи, като мотото е „ Зимните спортове, укрепват вашето здраве “. 

Вътрешния туризъм продължава да е акцент в работата на Министерството на туризма, разяснява министърът. И добави, че българските жители от ден на ден обръщат внимание на здравето си и избират да пътуват към дестинации, предлагащи здравен туризъм. По данни от Единната система за туристическа информация от началото на годината до в този момент над 2,7 млн. българи са почивали у нас.

" През ноември ще представим и Националното меню, в него доста добре са подбрани предписания от другите туристически райони в страната ", сподели Николова. Тя посочи, че то ще бъде целесъобразно, а хотелите и заведенията за хранене, които го оферират, ще бъдат брандирани от Министерството на туризма. По отношение на рекламата вицепремиерът разяснява, че поддържа позицията, че бюджетът за нея е непълен. " Трябва да се популяризираме по най-модерния метод, за което са нужни средства ", добави тя. Клиповете от самодейността на институцията и Асоциацията на екскурзоводите, с които се разпространяват малко познати места, са гледани от над 2 млн. европейци, като над 1 млн. са на Балканския полуостров.

До дни ще бъдат финализирани и условията към „ карантинните хотели ”, посочи министърът. Тя добави, че е значимо легловата база на определените места за настаняване да дава отговор на потребностите за нужния медицински личен състав и настанените. " Няма да има предпочитани хотели, само че е значимо определените да дават отговор на условията ", акцентира Николова. По думите й не е оправдано да са 5 звездни хотели, тъй като множеството са брандирани, също така имат резервации и няма опция да отделят посетителите. Министърът разясни още, че изчисленията демонстрират, че настаняването на карантинирани лица в хотелите е два пъти по-евтино от лекуването в болничното заведение. В прерогативите на Министерство на здравеопазването е да предложат по какъв начин ще се заплаща, което е и един от детайлите, които се прецизират сега, добави министър Николова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР